KAKO JE TRAMPU PODMETNUT NAVODNI ‘DOSLUH SA RUSIJOM’?! Deklasificirani dokumenti Senatskog pravosudnog odbora razotkrivaju farsu u režiji FBI-a i Ministarstva pravde!

Predsjedatelj Senatskog pravosudnog odbora Lindsey Graham objavio je u petak mnoštvo dodatnih dokumenata i transkripata koji se odnose na istragu njegovog vijeća o porijeklu i posljedicama istrage ‘Trump-Russia’ (službeno nazvana ‘Crossfire Hurricane’), označavajući originalnu istragu “jednom od najnesposobnijih i najkorumpiranijih istraga u historiji FBI-a i Ministarstva pravosuđa (Department of Justice -DOJ).”

EKSKLUZIVNO DONOSIMO DEKLASIFIKOVANE DOKUMENTE FBI-a! Kako je Trampu  montirana afera o navodnom dosluhu sa Rusima: 'Clintonova upozorena na  sumnjive ljude u svom timu, Trampu sve prešutijeli pa onda otvorili četiri  kontraobavještajne istrage' -

Prva istraga – koja je ispitivala da li su članovi kampanje predsjednika Trampa 2016. bili u dosluhu s Rusijom kako bi utjecali na izbore – nazvana je “Crossfire Hurricane” (Uragan unakrsne vatre). Graham, stariji republikanski senator iz Južne Karoline, objavio je transkripte intervjua sa službenicima FBI-a i Ministarstva pravosuđa koji je Senatski odbor uradio između 3. marta 2020. i 29. oktobra 2020.

PROČITAJTE JOŠ:

Sistemski neuspjeh koordinisan iz vrha

“Istragu o Crossfire Hurricane smatram masovnim neuspjehom sistema i to prvenstveno višeg rukovodstva, ali ne i predstavnika predanih, marljivih rodoljuba koji svakodnevno štite našu naciju u Federalnom istražnom birou i Ministarstvu pravde”, rekao je Graham u izjavi od petka. Njegov odbor objavio je “što je više moguće materijala”, ali napomenuo je da “su neki tajni materijali i dalje zadržani”.

Nazvavši operaciju “Crossfire Hurricane” jednom od najneprofesionalnijih i najkorumpiranijih istraga u istoriji FBI-a i DOJ-a, Graham je također rekao da “cijeni sve one koji su sudjelovali u depozitima i njihovu iskrenost. “Oni su zacrtali put do omogućiti nam reformu sistema.”

“FISA-inom sudu su lagali. Prešućivane su oslobađajuće informacije o onima protiv kojih se vodi istraga. Istražitelji su, uz neke značajne izuzetke, bili nevjerovatno pristrasni i koristili su ovlasti provođenja zakona u političke svrhe”, rekao je Graham. “Subjektima istrage život je bio preokrenut. Nadam se da će takve kontraobavještajne istrage biti zaustavljene i da se to nikada više neće ponoviti u Americi.”

Graham je oštro udario vodstvo FBI-ja pod bivšim direktorom Jamesom Comeyem i bivšim zamjenikom direktora Andrewom McCabeom (kadar Obamine i Bajdenove administracije), rekavši da je to “bilo krajnje neprofesionalno” kazavši “da su svjesno dopustili strašna djela”. “Pravili su se da ne vide bilo koje objašnjenje osim onog da je Trampova kampanja bila u dosluhu sa stranim silama”, nastavio je. “Na svakom koraku FBI i DOJ stavljali su ‘znakove zaustavljanja’ kojih je bilo u obilju u vezi s oslobađajućim informacijama.”

“Teško je vjerovati da se nešto poput ove istrage moglo dogoditi u Americi”

Senator je posebno se obrušio na DOJ koji je na osnovu Zakona o nadzoru vanjske obavještajne službe izdao potjernice protiv bivšeg pomoćnika Trampove kampanje Cartera Pagea. Graham je to ponašanje nazvao “parodijom” i napomenuo da su bivši zvaničnici DOJ-a koji su potpisali te naloge, poput bivšeg zamjenika državnog odvjetnika Rod Rosensteina i bivše v.d. državne odvjetnice Sally Yates, “priznali da su tada znali ono što sada znaju, ne bi ih potpisali.”

Graham je na kraju za istragu Crossfire Hurricane kazao da “tamo nije bilo ničega i da se od istrage nije odustalo samo zato što su istražitelji željeli ishod zbog svoje pristrasnosti “. Graham je rekao da će nastaviti provoditi reforme kontraobavještajnih istraga i opravdati zahtjeve, te izrazio nadu da će njegove “demokratske i republikanske kolege pronaći zajednički jezik o tim pitanjima”, istovremeno pozivajući direktora FBI-ja Wraya da “nastavi reforme koje je započeo”.

“Teško je vjerovati da se nešto poput ove istrage moglo dogoditi u Americi”, rekao je Graham. “Suština je da ubuduće moramo imati više provjere i ravnoteže kada su u pitanju političke istrage. Moramo imati značajnije provjere kod zahtjeva za izdavanje naloga i moramo vratiti povjerenje američkom narodu u ovaj sistem.”

PROČITAJTE JOŠ

Istraga ‘ruske istrage’ se nastavlja

U međuvremenu, bivši državni odvjetnik Bill Barr ovlastio je američkog tužioca iz Connecticut-a Johna Durhama kao posebnog savjetnika kako bi osigurao da može nastaviti istragu o porijeklu ruske istrage čak i pod administracijom Bajdena.

Durhama je Barr prošle godine imenovao za istraživanje porijekla FBI-jeve ruske istrage, nedugo nakon što je specijalni savjetnik Robert Mueller dovršio svoju cjelogodišnju istragu o tome je li Trampova kampanja u dosluhu s Rusima i utjecala na predsjedničke izbore 2016. godine. Muellerova istraga nije dala nikakve dokaze o zločinačkoj zavjeri ili koordinaciji između Trampove kampanje i ruskih zvaničnika tokom izbora 2016. godine.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj