RADE NA POVEĆANJU PROIZVODNIH KAPACITETA: Pfizer privremeno smanjuje Europi isporuke cjepiva protiv covida

Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).

Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv covida

“Poruku smo primili jutros. Očekivali smo 43.875 doza Pfizerova cjepiva u 3. sedmici (iduće sedmice). Sada se čini da ćemo dobiti 36.075 doza”, priopćio je FHI.

Do smanjenja je došlo zbog toga što Pfizer prilagođava proizvodnju kako bi ubuduće mogao proizvoditi 2 milijarde doza na godinu u odnosu na sadašnjih 1,3 milijarde.

“Ovo privremeno smanjenje odrazit će se na sve europske zemlje”, navodi FHI i dodaje da “još nije jasno koliko će potrajati dok Pfizer ponovno ne postigne proizvodnju do svojih maksimalnih kapaciteta”.

I Pfizer je potvrdio promjene u svom proizvodnom procesu. 

“Iako će se to privremeno odraziti na isporuke krajem siječnja i početkom veljače, donijet će znatno povećanje doza za sve pacijente krajem veljače i u ožujku”, objavio je američki farmakološki div.

Norveška kao nečlanica Europske unije ima pristup cjepivu zahvaljujući Švedskoj, članici Unije koja kupuje više nego što je potrebno i prodaje te doze Norveškoj. 

Institut tvrdi da neće biti kašnjenja u cijepljenju stanovništva jer je stvorio zalihe cjepiva.

Brojne zemlje Europske unije žale se da im se isporučuju manje količine od očekivanih te na neizvjesnost u pogledu budućih isporuka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj