ZBOG OVOGA JE BAJDEN BIO PUTINOV FAVORIT! Njemačka dala zeleno svjetlo za nastavak gradnje gasovoda ‘Sjeverni tok 2’, ohrabrena Rusija spremna na energetsku ‘okupaciju’ EU!

Njemačka savezna mornarička i hiodrografska agencija (BSH) dala je zeleno svjetlo da se gradnja Sjevernog toka 2, kontroverznog gasovoda koji povezuje tu zemlju s Rusijom, odmah nastavi u njemačkim vodama. Na odluku BSH, objavljenu u saopćenju u petak, mogla bi se, ipak, uložiti žalba, ali je neizvjesno ko će to učiniti. Ova odluka njemačke agencije predstavlja pokušaj izbjegavanja sankcija koje je ‘Sjevernom toku 2’ i angažovanim kompanijama nametnula administracija Donalda Trampa, kako bi ‘zaustavila Rusiju u namjeri da energetski okupira Europu’.

TRAMPOVA RAMPA ZA PUTINA! Moskva se poziva na povelje UN-a, Merkel  poručuje: Završit ćemo 'Sjeverni tok 2' uprkos američkom pritisku! -  GlobalCir

Prethodnom dozvolom dopustio bi se nastavak radova u njemačkoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ) od kraja maja. Skoro dovršeni Sjeverni tok 2 trebao bi udvostručiti količine ruskog prirodnog gasa koji se dostavlja u Njemačku preko Baltičkog mora s ciljem pružanja dovoljnih količina energije toj zemlji, koja se kroz fazne procese lišava proizvodnje energije u termoelektranama ili u nuklearnim elektranama.

Sjedinjene Države tvrde, ipak, da će novi plinovod povećati europsku energetsku ovisnost o Rusiji i uvele su sankcije projektu. Prijetnja sankcijama natjerala je švicarsku kompaniju da povuče svoj specijalni brod iz te regije krajem 2019. Kao rezultat novonastale situacije, projekat Sjeverni tok 2 morao je da uvede drugačiju vrstu broda, što je zahtjevalo izdavanje nove dozvole, ali se s tim čekalo sve do okončanja izbora u SAD-u.

Tako je ruski brod nazvan Fortuna, napustio njemački grad Wismar u četvrtak /14.1.2021/ i usidrio se u baltičku luku Rostock u petak ujutro /15.1.2021/, saopćeno je na websiteu vesselfinder.com. Danske vlasti saopćile su da će se radovi u blizini otoka Bornholm nastaviti uz učešće broda Fortuna. Nakon što brod stigne na određenu lokaciju u danskim vodama, pripremni radovi i testovi će započeti, saopćila je uprava konzorcija ‘Sjevernog toka 2’, ne objavljujući tačan datum.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto je Rusija priželjkivala dolazak Bajdena u Bijelu kuću

Mnogo je razloga zašto je Rusija priželjkivala dolazak nove administracije i Bajdenovu pobjedu na nedavno održanim predsjedničkim izborima u SAD-u. Prije svega to se tiče ugroženih ruskih ekonomskih interesa.

  1. Bajden želi ugasiti američku industriju nafte i plina

Suština političke moći Rusije krije se u tome da u svakom trenutku može ucjenjivati najbogatije svjetsko tržište, Europu, stopiranjem izvoza energenata od kojih EU zavisi. Prema tome, ukidanje ruskog energetskog monopola u EU , spasonosna je taktika za Europu, ali pogubna za ruske interse. Na tome je jedino ozbiljno radio američki predsjednik Donald Tramp, tako što je uveo ozbiljne ekonomske sankcije kompanijama involviranim u izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2, čime je blokirao njegov završetak.

Odgovarajući na pitanja novinara u aprilu 2020. godine, američki predsjednik je naglasio kako je njegova zasluga što se Iran i Sjeverna Koreja ne žele više ‘petljati sa SAD-om’, a posebno je naglasio svoj oštar stav prema Rusiji, koji mu je na kraju donio i naftni ugovor sa Moskvom i Rijadom, odnosno OPEC-om o smanjenju proizvodnje nafte.

“Niko nije bio grublji prema Putinu od mene i on to najbolje zna. Pogledajte samo kakve sam sankcije nametnuo njihovom gasovodu prema Europi (Sjeverni tok 2). Niko čak nije ni znao za njega, dok ga ja nisam otkrio. I sad svi govore o njemu“, izjavio je predsjednik Tramp.“ To je naravno užasno pogodilo i Njemačku”, kazao je američki predsjednik.

Sa druge strane, Rusija je imala i dodatne razloge da radi protiv predsjednika Trampa. Ovdje prije svega mislimo na zamah američke naftne industrije, gdje su SAD neposredno prije pandemije koronavirusa, koja je usput rečeno počela nakon što su uvedene američke sankcije gasovodu Sjeverni tok 2, bilježile rekordnu proizvodnju nafte i prvi put nakon više od 40 godina postali njeni izvoznici.  Prema prognozama Međunarodne energetske agencije iz marta 2019. godine, SAD su u izvozu nafte trebale preteći Rusiju i približiti se vodećem svjetskom izvozniku – Saudijskoj Arabiji, pritom donoseći veću raznolikost u opskrbi. Podsjećamo, SAD su i danas najveći proizvođač nafte i plina na svijetu, ali nisu najveći izvoznici ovih energenata, što je Trampova administracija željela postići.

Još u maju 2018. godine, predsjednik Tramp je tvrdio da je ruska vlada 2016. godine preferirala Hillary Clinton kao predsjednicu jer se ona ne bi usprotivila ruskoj energetskoj industriji. “Reći ću vam ovo o Rusiji: da su imali nešto o meni, to bi davno izašlo, vjerovatno davno prije nego što sam pobijedio jer bi im to bilo puno bolje”, rekao je Tramp u svom prvom intervjuu na kraju istrage Roberta Muellera o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore. “Nadam se da ćemo se dobro slagati s njima, ali bilo bi im mnogo bolje s Hillary Clinton kao predsjednikom”, nastavio je. „Što se tiče energije, u smislu nafte i plina. Pogledajte šta radimo u energetskom sektoru, to je nevjerovatno za našu zemlju. To je ogromna konkurencija za Rusiju. Hillary vam ne bi dopustila bušenje: ne bi bilo nafte, ne bi bilo plina, ne bi bilo ničega u čemu bi se mogli natjecati“, rekao je tada Tramp.

Dakle, dovoljno razloga da Trampov reizbor ne žele svi oni u svijetu koji žive od izvoza nafte i plina, ali i oni koji se bave njegovom distribucijom. U tom smislu Bajdenova predizborna obećanja o okončanju eksploatacije nafte i plina u SAD-u i zabrani frakinga bila su muzika za Putinove, a očigledno i Merkeline uši.

2. Jačanje NATO-a

Istina je da je došlo do velikih potresa unutar najmoćnije vojne alijanse na svijetu, za koje su prije svega odgovorni britanska odluka o Brexitu te ulazak Trampa u Bijelu kuću, ali malo je ko značajnije analizirao stvarne efekte tih potresa i ono što su izazvali.

NATO je snažniji i agilniji nego što je to bio mnogo godina ranije, poručio je u Washingtonu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poslije susreta s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom u Bijeloj kući. Rekao je novinarima da Alijansa ima najveća pojačanja u kolektivnoj odbrani od kraja Hladnog rata i da su prvi put u historiji NATO-a borbene trupe raspoređene na istočnom krilu – u baltičkim zemljama i u Poljskoj. „Utrostručili smo obim snaga za brzo reagovanje, modernizovali komandnu strukturu i europski saveznici i Kanada sada ulažu više u odbranu i kupuju modernu opremu”, rekao je Stoltenberg u odgovoru na pitanje novinara da prokomentariše nedavnu izjavu francuskog predsednika Emmanuela Macrona da je NATO na samrti. „Članice sada više ulažu i do kraja naredne godine će biti izdvojeno dodatnih više od 100 milijardi dolara za odbranu širom Evrope i Kanade. To pokazuje da jasna poruka predsjednika Trampa ima stvaran uticaj i to NATO čini snažnijim”, rekao je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je dodao da je NATO više puta pokazao da je, uprkos unutrašnjim razlikama, ujedinjen oko ključnog zadatka, a to je da članice štite i brane jedna drugu, na osnovu principa – jedan za sve i svi za jednog. „Bilo koji pokušaj distanciranja Evrope od Sjeverne Amerike oslabit će transatlantske veze i širu Evropu i zbog toga moramo da budemo ujedinjeni, jer je to način da se pobrinemo da su naše zemlje i narodi bezbjedni”, poručio je generalni sekretar NATO-a.

3. Pobijeđen terorizamPutin izgubio dodijeljenu ulogu

Ako su neprijatelji SAD-a bili Sjeverna Koreja, Al-Kaida, DAIŠ, Iran, Kina i Rusija, onda se može reći da je predsjednik Tramp uradio odličan posao za sigurnost svoje zemlje. Otoplio je odnose sa Sjevernom Korejom, čiji je lider potpisao da se odriče daljeg razvoja nuklearnog oružja.

Pod Trampovom komandom likvidirani su brojni lideri terorističkih organizacija, među kojima i komandant DAIŠ-a Abu Bakr al-Baghdadi i lider Al-Kaide na Arabijskom poluotoku, Qassim al-Rimi. Tramp je Iranu vratio snakcije, suspendovao ‘nuklearni ugovor’ i naredio likvidaciju najpoznatijeg iranskog generala Qassema Sulejmanija. Omogućio je, kakav-takav mir u Siriji, jer je svojim pasivnim ponašanjem primorao sve aktere u tom ratu, da sklope sporazume o prekidu vatre.

Takvim rezultatima ostavio je bez argumenata čak i one kritičare koji su mu zamjerali što je užu porodicu smjestio u kabinet i povjerio im značajne funkcije. Na koncu, uspio je ispregovarati za SAD dosta povoljniji trgovinski ugovor sa Kinom, nego što su imali, koji je blokiran pandemijom koronavirusa, a potpisao je nove trgovinske ugovore sa Kanadom i Meksikom.

Čak i ako bi se kao udar na NATO mogle protumačiti odluke američkog predsjednika da dio američkih vojnika dislocira iz Njemačke, to je više pritisak na Berlin da ispuni obaveze prema Alijansi, a one se odnose na uplatu 2% BDP-a za odbranu. U suštini, cijela situacija je gora po Rusiju, jer će veći dio američkih vojnika i baza biti dislociran u Poljsku, a ako sa njima pređe i nuklearni arsenal koji vojska SAD-a ima u Njemačkoj, onda su i američki vojnici i nuklearno oružje još bliže Moskvi i faktički pušu Putinu za vratom.

Na koncu Trampova bliskoistočna strategija i ‘Abrahamov sporazum’ o normalizaciji odnosa članica Arapske lige sa državom Izrael, gdje su u samo četiri posljednja mjeseca četiri arapske države priznale Izrael, garantuje mirniji i stabilniji Bliski istok i pruža šanse za stvaranje palestinske države.

4. Sigurniji Balkan pod Trampom

Što se tiče BiH i Balkana, za vrijeme Trampova mandata dvije regionalne države, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, postale su članice NATO-a, a BiH je aktivirala MAP. SAD su ostale posvećene provedbi Dejtonskog sporazuma, a bh. sigurnosne agencije su imale odličnu saradnju sa američkim, što je potvrđeno u više navrata, čak i kroz posjete zamjenika direktora CIA-e Sarajevu.

Pored toga, Washingtonski sporazum kojeg su Vučić i Hoti potpisali uz posredništvo predsjednika Trampa u Washingtonu, dali su novi zamah u stabilizaciji Balkana i otvorile novu perspektivu u odnosima dvije države – Republike Srbije i Republike Kosova.

Također, ‘najsjajniji dani Vladimira Putina’ desili su se za vrijeme demokratskih administracija u Bijeloj kući, poput one Obamine u dva mandata. Ne zaboravimo da je Rusija za vrijeme Obame i potpredsjednika Bajdena,  izvršila agresiju na Ukrajinu, anektirala Krim i otpočela vojnu intervenciju u Siriji. Da li je to sve bilo ugroženo dolaskom Trampa i njegovim odbijanjem da učestvuje u toj globalnoj igri ili podjeli kolača, sami prosudite, no to da je većina globalnih aktera, željela vidjeti leđa Trampu, je više nego jasno.

U tom smislu Trampovo povlačenje iz vojnih ugovora sa Rusijom (Sporazum o otvorenom nebu,  Sprazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa – INF) te njegovo odbijanje da pregovara o produženju sporazuma Novi start 2, o kontroli strateških nuklearnih snaga, ukoliko u njega ne bude uključena i Kina, doveo je do toga da opadne utjecaj Rusije u svijetu, jer ona više nije osnovna protuteža ‘Zapadu’ oličenom u SAD-u.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta je značajno Putin uradio na globalnom planu otkako je u Bijeloj kući Donald Tramp? Ništa spektakularno, čak bi se moglo kazati da i na unutrašnjem planu ima sve većih problema, o čemu svjedoči nedavna ostavka vlade Dimitrija MedvedevaZatim je morao organizirati promjene ustava kako bi sebi osigurao nastavak vladavine. Činjenica da se već sedmicama širom Rusije održavaju protesti te da je njegova popularnost na historijskom minimumu, govori u prilog tezi da je Putinova moć konstantno kopnila za vrijeme Trampove predsjedničke administracije.

Dakle, svi oni koji žele razgovarati na temu odnosa SAD-a i Rusije za vrijeme mandata predsjednika Donalda Trampa, trebaju prvo objektivno sagledati činjenice, odnosno pažljivo izvagati sve podatke i onda donijeti zaključke. Naravno, pri tome paziti da su izvori tih podataka i informacija pouzdani, a one same povjerljive i tačne. Samo neosporne činjenice u ovakvim analizama se mogu uzeti kao valjan argument, jer bi u suprotnom sve ostalo graničilo sa jeftinom propagandom.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] ZBOG OVOGA JE BAJDEN BIO PUTINOV FAVORIT! Njemačka dala zeleno svjetlo za nastavak gradnje gasovoda… Objavljeno u: […]

  2. […] ZBOG OVOGA JE BAJDEN BIO PUTINOV FAVORIT! Njemačka dala zeleno svjetlo za nastavak gradnje gasovoda… MUZIKA ZA PUTINOVE UŠI! Bajden će prvog dana u uredu ukinuti dozvolu za ‘Keystone XL’ naftovod NIKO NIJE BIO GRUBLJI PREMA PUTINU OD MENE, ON TO NAJBOLJE ZNA! Tramp: Pogledajte šta sam im uradio sa ‘Sjevernim tokom 2’ PUTIN PONOVO KRITIKOVAO TRAMPA, PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU! ‘Povlačenje SAD-a iz Sporazuma INF-a je velika greška’ Objavljeno u: […]

Komentiraj