DOK ZGRADU KAPITOLA U WASHINGTONU ČUVA 25.000 PRIPADNIKA NACIONALNE GARDE: Naoružani demonstranti povezani s desničarskim milicijama počinju se okupljati u glavnom gradu države Michigan!

Nekoliko naoružanih demonstranata povezanih s desničarskim milicijama počelo se okupljati u nedjelju ispred Kapitola države Michigan u Lansingu, navode američki mediji.

NAORU-ANI-DESNI-ARI

Oko 20 prosvjednika, uključujući članove antivladinog pokreta ‘boogaloo’, počeli su se okupljati ispred državnog Kapitola nešto poslije podneva, a očekuje se da će njihov broj rasti izvijestio je Detroit Free Press.

Planirane demonstracije dolaze usred snažno pojačanih mjera sigurnosti u Lansingu nakon opsade američkog Kapitola 6. januara. FBI je upozorio na moguće napade u svih 50 glavnih gradova nakon što u srijedu na predsjedničku dužnost stupi bivši potpredsjednik Joe Biden.

Nećemo tolerirati bilo koju vrstu nasilja

Policija u glavnom gradu Michigana rekla da je spremna izaći na kraj s masom do 5.000 prosvjednika, rekao je Free Press. “Želimo ovo učiniti sigurnim okruženjem za ljude koji bi ovdje dolazili kako bi izrazili svoja ustavna prava”, rekao je za državu poručnik policije države Michigan Brian Oleksyk.

“Ali mi smo spremni zaštititi ovu zgradu kao i ljude koji su ovdje”, rekao je Oleksyk. “Nećemo tolerirati bilo koju vrstu nasilja, bilo koju vrstu uništavanja imovine, bilo kakav napad na policajce (ili) druge ljude ovdje koji izražavaju svoja ustavna prava, kao ni na medije.”

Vlasti su priopćile da je lokalna milicijska grupa nazvana ‘Milicija jugoistočnog Michigana’ najavila protest u nedjelju, ali da je kasnije odustala, navodi list.

Za sada sve protiče mirno…

Do ranog poslijepodneva prosvjednici u Lansingu ostali su mirni, a jedan je imao majicu na kojoj je pisalo: „Patriote. Ne rasisti. Ne teroristi” i držao zastavu „Ne gazi me “.

Jedan naoružani demonstrant iz Port Hurona rekao je za medije da “da se sve Trampove pristalice ne ponašaju” poput izgrednika koji su napali američki Kapitol.

Washingtonski Kapitol pretvoren u ‘vojnu zonu’

U međuvremenu, američki Kapitol i okolica pretvoreni su u vojnu zonu uoči inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena. Pregrade od oko sedam stopa visine postavljene su oko Kapitola, njegovih poslovnih zgrada i Vrhovnog suda.

Angažovane trupe Nacionalne garde broje čak 25.000 pripadnika, a mnogi od njih bit će naoružani. Trupe su fotografirane kako spavaju u gotovo svim krajevima Kapitola što je priprema za inauguraciju koja se nije vidjela otkako je predsjednik Lincoln trebao stupiti na dužnost usred Građanskog rata, javljaju američki mediji.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] DOK ZGRADU KAPITOLA U WASHINGTONU ČUVA 25.000 PRIPADNIKA NACIONALNE GARDE: Naoružani demonstranti… […]

Komentiraj