OKUPLJA KOALICIJU DRŽAVA! Meksički predsjednik obećao povesti međunarodnu borbu protiv cenzure koju provode tehnološki giganti i društvene mreže!

Predsjednik Meksika Andrés Manuel López Obrador obećao je povesti međunarodnu borbu protiv cenzure koju provode tehnološki giganti i društvene mreže koje su blokirale naloge američkog predsjednika Donalda Trampa.

Mogu vam reći da ću na prvom sastanku G20 koji budemo imali, dati prijedlog po ovom pitanju“, rekao je López Obrador u četvrtak. “Da, društveni mediji se ne bi trebali koristiti za poticanje nasilja, ali to se ne može koristiti kao izgovor za suspenziju slobode izražavanja.”

Kontaktirali Francusku, Njemačku te druge članice EU

Sekretar za vanjske poslove Marcelo Ebrard rekao je da je administracija već uspostavila kontakt s drugim vladama kako bi stvorila koaliciju oko tog pitanja. “S obzirom na to da se Meksiko preko našeg predsjednika oglasio, odmah smo uspostavili kontakt s drugima koji misle isto”, rekao je Ebrard, napominjući da su se čuli sa zvaničnicima u Francuskoj, Njemačkoj, Europskoj uniji, Africi, Latinskoj Americi i Jugoistočnoj Aziji .

“Predsjednikove naredbe su da uspostavi kontakt sa svima njima, podijeli ova zabrinutost i poradi na izradi zajedničkog prijedloga”, rekao je Ebrard. “Vidjet ćemo šta se predlaže.”

Napor Lópeza Obradora dolazi sedam dana nakon što su platforme, uključujući Twitter, Facebook i Snapchat, između ostalih, suspendirale Trampove račune nakon smrtonosnih nereda na američkom Kapitolu.

“Kako se kompanija može ponašati kao da je svemoćna, kao neka vrsta španske inkvizicije o onome što se izražava?“, rekao je López Obrador.

Svjetski lideri osudili poteze ‘Big Techa’

Svjetski lideri, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, izjasnili su se protiv akcija poduzetih protiv Trampa. Merkel je taj potez nazvala “problematičnim udarom na slobodu govora”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozvao je na nove propise koji će regulirati upotrebu Facebooka, Twittera i Instagrama u Europskoj uniji, rekavši da “vlasnici korporativnih giganata ne bi trebali odlučivati ​​koji su stavovi ispravni, a koji ne.”

(Global CIR/A.Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj