PEKING OHRABREN DOLASKOM BAJDENOVE ADMINISTRACIJE! Lider komunističke Kine Xi Jinping sa liderima balkanskih i centralnoevropskih država na samitu već početkom februara!

Dugoodlagani samit kineskog predsjednika Xi Jinpinga sa liderima država centralne i jugoistočne Evrope  najvjerovatnije će biti održan početkom februara. Peking sa evropskim partnerima priprema video-skup u formatu, poznatijem kao 17+1 prije početka Kineske lunarne godine 12. februara.

kina-balkan123.jpg

‘Pozitivan zamah’

„Ovo je novi prijedlog kineske strane. Izgleda da Peking hoće da iskoristi pozitivan zamah stvoren potpisivanjem  Sporazuma sa EU u oblasti sveobuhvatnog investiranja (CAI) te dolaskom Kini sklonije Bajdenove administracije u SAD-u”, kaže  za „South China Morning Post” jedan evropski diplomata.

Prethodni, osmi samit Kine i 17 država Evrope (kada se inicijativi pridružila Grčka) održan je u  11. i 12. aprila  2019. godine u Dubrovniku pod nazivom „Gradimo nove mostove kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo”. Srbiju je na ovom političko-poslovnom forumu održanom u Hrvatskoj predstavljala premijerka Ana Brnabić, a BiH tada predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

Tada je dogovoreno da novo okupljanje premijera i šefova ovih evropskih država, od kojih pet nisu članice EU, bude  2020. godine u Kini. Početkom  prošle godine Peking je odlučio da samitom koji je planiran da se održi 15. aprila umjesto premijera Li Kečijanga predsjedava lično predsjednik Xi Jinping.

Ali, pandemija korone i zahladnjeli  odnosi sa nekim zemljama su na neodređeno vreme  odložili održavanje ovog skupa. Češki predsjednik Miloš Zeman odbio je poziv Xija da dođe u Peking, sa obrazloženjem da Kina nije ispunila svoja obećanja da će više ulagati u njegovu zemlju.

Peking iskorištava situaciju

Ovog puta Peking očito žuri da održi samit sa 17 zemalja Starog kontinenta u koje je već uložio više desetina milijardi eura u u luke, puteve, pruge, telekomunikacijske mreže i aerodrome u okviru svog megaprojekta „Jedan pojas, jedan put” i zbog SAD. 

Pošto je poslije sedam godina Peking uspješno završio pregovore sa Briselom o investicijama ovim samitom hoće da pokaže novoj američkoj administraciji Džoa Bajdena da su veze Kine i Evrope jake”, objašnjava  drugi evropski zvaničnik za  hongkonški dnevnik.

Inače, sporazum EU–Kina o principima investiranja koji je postignut pretposljednjeg dana prošle godine Trampovi saradnici su dočekali za zaprepaštenjem zbog trgovinskog rata sa Pekingom. Ali, ovaj dogovor  koji će kompanijama  iz EU omogućiti bolji pristup brzo rastućem kineskom potrošačkom tržištu od 1,4 milijarde ljudi u Vašingtonu je doživljen i kao kao „neželjeni poklon” Bajdenu za useljenje u Bijelu kuću.  

Kako piše „South China Morning Post”, pozivajući se na diplomatske izvore, detalji dnevnog reda ovog video-samita 17+1 uveliko se razrađuju. Očekuje se da se i ovog puta postigne saglasnost oko dokumenta „Smjernice za saradnju” u kojem se navode obaveze od velikih infrastrukturnih projekata do kulturne razmjene.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj