PRIPADNIK ANTIFA-e KOJI SE BORIO ZA KURDSKI YPG U SIRIJI: FBI uhapsio ljevičarskog ekstremistu koji je planirao oružani napad na Trampove pristalice tokom najavljenog protesta na Floridi!

Radikalni ljevičar uhapšen je u petak zbog upućivanja poziva na oružje putem interneta kako bi regrutovao istomišljenike koji bi mu se trebali pridružiti u nasilnom obračunu sa Trampovim pristalicama za koje se očekuje da će se okupiti u glavnom gradu Floride u Tallahasseeju u nedelju, samo nekoliko dana prije predsjedničke inauguracije.

uhap-en-ekstremista

Podržavalac ANTIFA-e koji se borio u Siriji

Daniela Alana Bakera – podržavaoca Antife koji je prošle godine sudjelovao u nekoliko anti-policijskih protesta širom zemlje, uključujući i zonu CHOP / CHAZ u Seattlu – agenti FBI-a uhitili su rano u petak, uz pomoć Odjela za provođenje zakona sa Floride i Policijske uprave Tallahassee.

Baker, za kojeg tužitelji kažu da je izbačen iz vojske i da je nekoliko godina bio beskućnik u području Tallahasseea prije nego što se odlučio boriti protiv DAIŠ-a, ali i proturskih militanata, zajedno s jednom kurdskom militantnom skupinom u Siriji, sada se tereti za kršenje saveznog zakona koji teškim krivičnim djelom označava “prenošenje svake komunikacije koja sadrži bilo kakvu prijetnju otmicom bilo koje osobe ili bilo kakvu prijetnju ozljeđivanjem druge osobe.”

U petak se pojavio pred sucem za prekršaje Charles A. Stampelosom, a planirano je da ostane u saveznom pritvorskom centru u Tallahasseeju do njegovog sljedećeg pojavljivanja pred sudom zakazanog za 21. januara, izvijestio je Tallahassee Democrat. Guverner Floride Ron DeSantis u subotu je odobrio zahtjev gradonačelnika Tallahasseea Johna Daileyja da se dovede Nacionalna garda koja će pomoći u zaštiti državnog Kapitola.

To se događa u trenutku kada je interni dopis FBI-a upozorio na potencijalne oružane proteste u zgradama državnog Kapitola u svih 50 država u danima koji su prethodili inauguraciji. Vijećnica Tallahassee i sud okruga Leon bit će zatvoreni početkom ove sedmice.

Pozvao na regrutaciju i opsadu zgrade Kapitola

U objavama na društvenim mrežama koje su eskalirale u posljednjih nekoliko mjeseci, Baker (33) je pokušao regrutovati i osposobljavati druge osobe radi unapređivanje svoje antivladine ili antiautorističke ideologije nasilnog ekstremizma. Uputio je višestruke nasilne prijetnje onima za koje tvrdi da su bijeli supremacisti , fašisti te svim ostalim američkim građanima s drugačijom ideologijom od njegove te je promovirao ubijanje američkih vojnih oficira, stoji u krivičnoj prijavi podnesenoj američkom okružnom sudu za sjeverni okrug Floride.

U novije vrijeme objavio je da bi se građani trebali pripremiti za novi građanski rat. Ispod članka lokalne novinske stanice koji izvještava o pripremama policije Tallahassee za Dan inauguracije, Baker je 14. januara podijelio letak pod nazivom “Poziv na oružje 20. januara!” pozivajući druge da mu se pridruže u opkoljavanju svih demonstranata i držanju pod opsadom kompleksa Kapitola u Tallahasseeju upotrebom vatrenog oružja.

“Ovo je vojni udar i može ga zaustaviti samo naoružana zajednica!”, stoji u letku koji je objavio Baker navedeno je u krivičnoj prijavi. “Ako se bojite umrijeti u borbi s neprijateljem, ostanite u krevetu i živite.” Takođe je objavio video na YouTubeu na kojem sam štampa letke. Kaznena prijava se poziva na Googleove pretrage koje je izvršio Baker, a na kojima se vidi policijska uprava Tallahassee, patrola autoputa Florida i šerif okruga Leon.

Baker se može vidjeti na fotografijama i YouTube video zapisima s “monolozima anarhističkog tipa” dok se u njegovoj pozadini vijore zastave Antife te nalaze razne vrste vatrenog oružja. U posljednja dva dana prije uhićenja u petak, objave na društvenim mrežama pokazale su da Baker aktivno pokušava kupiti dodatno vatreno oružje, uključujući AK-47 i pištolj, rekli su tužitelji.

Ekstremisti će biti zaustavljeni

“Ekstremisti koji pozivaju na nasilje ili ga planiraju s bilo kojeg kraja političkog i socijalnog spektra moraju biti zaustavljeni i bit će zaustavljeni”, rekao je američki odvjetnik Lawrence Keefe u izjavi. “Marljiv rad FBI-a i drugih organizacija za javnu sigurnost u ovom slučaju spriječio je kriznu situaciju ovim hapšenjem i nećemo zaustaviti napore u otkrivanju, odvraćanju i ometanju bilo koga drugog koji planira poticati ili počiniti nasilje.”

“Iako se ekstremisti koji planiraju haos mogu skrivati ​​u sjeni, važno je da ih natjeramo da izađu na svjetlo i izvedemo pred lice pravde,” dodao je Keefe. “Ovo hapšenje služi kao poruka svima koji namjeravaju poticati ili počiniti nasilje u sjevernom okrugu Floride: Ako predstavljate prijetnju javnoj sigurnosti, mi ćemo doći po vas”, naveo je on.

Želio privatno ‘loviti’ izgrednike sa snimaka

Navodno je objavio nekoliko objava na društvenim mrežama nudeći novčane nagrade svima koji bi mu pomogli da identificira i lovi one koji su viđeni na video snimcima izgrednika koji su 6. januara upali u zgradu američkog Kapitola u WashingtonDC-u. Ponudio nagrade za sve koji su pomogli u identificiranju policajaca američkog Kapitola za koje je tvrdio da su viđeni kako dozvoljavaju demonstrantima da prođu barikade.

“Neće biti vjere u provođenje zakona dok se svaki pojedini odjel ne zatvori i ne zamijene novim licima”, komentirao je Baker na YouTube video snimku objavljenom 8. januara. “Bolje se nadajte da će vas policajci pronaći prije nego što vas pronaćemo mi jer ja vjerujem u mučenje zatvorenika radi dobijanja informacija. Bolje vam je da se predate jer ne namjeravamo uključiti policajce.”

Nečasno otpušten iz vojske, bio snajperista YPG-a

Nakon otprilike godinu dana boravka u američkoj vojsci, Baker je 2007. “nečasno” otpušten nakon što je dezertirao prije nego što je njegova jedinica trebala biti raspoređena u Iraku, stoji u krivičnoj prijavi. Gotovo deset godina bio je beskućnik koji je uglavnom živio na području Tallahasseea, a 2017. godine Baker se pridružio jedinicama za zaštitu naroda (YPG), grupi koja se u Siriji borila protiv DAIŠ-a i proturskih snaga.

Na društvenim mrežama tvrdio je da je bio obučeni snajperista za YPG, a može se vidjeti u dokumentarnom filmu kako se bori protiv DAIŠ-a i proturskih militanata, rekli su tužitelji. YPG je podružnica Kurdistanske radničke partije (PKK), koju je vlada Sjedinjenih Država označila kao stranu terorističku organizaciju.

Baker je predstavljen u članku objavljenom u oktobru 2020. godine o padu CHOP-a, u kojem se deklarirao kao “tvrdi ljevičar”, navodi se u krivičnoj prijavi. Putovao je po zemlji protestujući protiv “policijske brutalnosti i uništenja Amerike”, učestvujući u uličnim demonstracijama u Seattlu i Nashvilleu.

(Global CIR/A.Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] PRIPADNIK ANTIFA-e KOJI SE BORIO ZA KURDSKI YPG U SIRIJI: FBI uhapsio ljevičarskog ekstremistu koj… […]

Komentiraj