TRAMPOV ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ U PRAKSI! Dvije najveće izraelske banke potpisale sporazum o saradnji sa Nacionalnom bankom Bahreina

Dvije najveće izraelske banke izjavile su u nedjelju da su postigle sporazume s Nacionalnom bankom Bahreina (NBB) koji će omogućiti njihovim klijentima obavljanje financijskih transakcija i bankarskih operacija u obje zemlje, javljaju arapski mediji.

abrahamov-sporazum123

Zajednička bankarska platforma

Memorandumi o razumijevanju (MoR) koje su potpisali Bank Hapoalim i Bank Leumi s NBB-om predstavljaju ključni bilateralni ekonomski korak nakon što su se Izrael i Bahrein u septembru dogovorili o normalizaciji odnosa potpisujući ‘Abrahamov sporazum’.

Iz Leumija su kazali da su se zajmodavci složili da sarađuju na zajedničkoj bankarskoj platformi kako bi omogućili svojim klijentima u obje zemlje da obavljaju transakcije u oblastima kao što su trgovina, bankarstvo, kliring i investicije, kao i za trgovinu stranim valutama i hartijama od vrijednosti.

Očekuje se da će sporazum olakšati suradnju između regionalnih poslovnih sektora, s naglaskom na financijskoj tehnologiji, financijama, komunikacijama, samovozećim vozilima, zdravstvu i općenito visokim tehnologijama, navodi uprava Leumija.

Izraelske banke već su potpisale slične sporazume sa kolegama iz UAE, nakon što je sporazum pod pokroviteljstvom SAD-a otvorio put za normalizaciju odnosa između njih. Bahreinski državni fond Mumtalakat drži skoro 44 posto udjela u NBB-u.

Normalizacija kroz Abrahamov sporazum

Podsjećamo, Abrahamov sporazumu obuhvata niz ugovora o priznanju i normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih država, članica Arapske lige, od kojih je prvi potpisan 15. septembra 2020. godine kada su Izrael, UAE i Bahrein dogovorili normalizaciju odnosa i uspostavu diplomatskih odnosa.

Ovom su se sporazumu priključile još dvije članice Arapske lige i to Sudan (u oktobru 2020.) i Maroko (u decembru 2020.), a očekuje se da će najmanje još dvije do tri članice Arapske lige (Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman)  krenuti putem prizanja Izraela i normalizacije odnosa.

(Global CIR/A.Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj