VIDEO: Ruski opozicionar Alexey Navalny priveden na aerodromu u Moskvi

Ruski opozicioni lider Alexey Navalny priveden je večeras na aerodromu u Moskvi, po povratku iz Njemačke u kojoj se pet mjeseci oporavljao od trovanja, saopštila je ruska zatvorska služba.

Naveli su da je priveden zbog višestrukog kršenja uslovnog otpusta i uslova uslovne zatvorske kazne, te da će biti u pritvoru dok sud ne donese odluku. Ruska policija je privela i nekoliko njegovih pristalica koji su ga čekali na aerodromu u Moskvi.

Navalny je u srijedu najavio da će se vratiti, uprkos prijetnjama ruskih vlasti da će ga ponovno staviti iza rešetaka.

Kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalny je hitno prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je poslan na liječenje u Berlin.

Navalny je 22. augusta hitno prebačen u bolnicu Charite, u Berlinu.

U Njemačkoj potvrđeno da je otrovan

Portparol njemačke vlade Steffen Seibert 2. septembra je kazao kako je Navalny otrovan hemijskim agensom iz grupe novičoka, a dvije nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francusoj potvrdile su da je Navalny otrovan. Rusija uporno negira tvrdnje o trovanju.

Bolnica Charite je 7. septembra saopštila da se Navalny oporavlja i da više nije u komi. Njegov tim je ranije tvrdio kako je materija iz grupe novičok pronađena i na flaši s vodom iz hotelske sobe u Tomsku, u kojoj je boravio. Navalny je iz bolnice u Berlinu otpušten 23. septembra.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] VIDEO: Ruski opozicionar Alexey Navalny priveden na aerodromu u Moskvi – 3 horas ago […]

Komentiraj