FBI provjerava Nacionalnu gardu u Washingtonu zbog straha od napada iznutra

Američki odbrambeni dužnosnici rekli su da su zabrinuti zbog napada iznutra ili druge prijetnje iz redova osiguranja na inauguraciji izabranog predsjednika Joea Bidena, zbog čega FBI provjerava svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji stižu u Washington na taj događaj, prenose američki mediji.

Masovni pothvat odražava iznimnu sigurnosnu zabrinutost koja je zahvatila Washington nakon napada od 6. januara na američki Kongres, prenosi New York Post. Osim toga naglašava i strahove da bi se među pripadnicima osiguranja inauguracije mogla nalaziti prijetnja budućem predsjedniku i drugim visokim dužnosnicima.

Vojni tajnik ministarstva obrane Ryan McCarthy rekao je u nedjelju za AP, kako prenosi Post, da su dužnosnici svjesni potencijalne prijetnje te je upozorio zapovjednike da paze na probleme u svojim redovima kako se približava inauguracija.

Zasad nema dokaza o takvim prijetnjama

Zasad međutim ni on ni drugi čelnici nisu vidjeli dokaze bilo kakvih prijetnji, a dužnosnici su rekli da u provjerama dosada nisu uočili ni jedan problem.

I dalje smo u procesu i dvaput, triput provjeravamo svakog pojedinca u redovima osiguranja”, rekao je McCarthy i dodao da su pripadnici Garde obučeni za to kako da prepoznaju potencijalne prijetnje iznutra.

Oko 25.000 pripadnika Nacionalne garde slijeva se u Washington iz cijel države – najmanje dva i pol puta više nego na prijašnjim inauguracijama. Glavnina pripadnika Garde bit će naoružana.

I dok vojska rutinski provjera imaju li njezini pripadnici ikakve veze s ekstremistima, FBI dodatno provjerava osiguranje ove inauguracije. Više dužnosnika reklo je da je proces počeo prije više od tjedan dana, kad su se prve postrojbe Garde počele raspoređivati u Washington. I rekli su da bi trebalo biti gotovo do srijede.

Provjeravaju se pripadnici koji pristižu

General Daniel R. Hokanson, zapovjednik Naionalne garde i član glavnog stožera američke vojske kazao je za CBS da se “u koordinaciji s predsjedničkim osiguranjem i FBI-jem provjeravaju svi pripadnici koji pristižu”.

U situaciji poput ove, provjera FBI-ja uključuje provjere imena ljudi putem baza podataka i popisa praćenja koje održava ta sigurnosna agencija kako bi se vidjelo hoće li se što alarmantno pojaviti.

To bi moglo uključivati ​​sudjelovanje u prethodnim istragama ili mogućih veza s terorizmom, rekao je David Gomez, bivši nadzornik za nacionalnu sigurnost u FBI-ju u Seattlu.

Dosad je uhićeno nekoliko pripadnika aktivne vojne službe ili Nacionalne garde u vezi s napadom na Kapitol.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj