PRIORITET UBRZANJE VAKCINACIJE: EU lideri u četvrtak o nabavci vakcina za Zapadni Balkan

Nabavka vakcina za Zapadni Balkan bit će jedna od tema razgovora lidera EU na sastanku 21. januara, najavljeno je večeras u Briselu.

VAKCINE KONAČNO POČELE STIZATI U SVE ČLANICE EU! Predsjednica Europske  komisije: Početak vakcinisanja u EU je 'dirljivi trenutak jedinstva' -  GlobalCir

Trebali bismo razgovarati o saradnji sa trećim zemljama u vezi sa vakcinama koje treba tretirati kao globalno javno dobro. Pogledat ćemo kako možemo da pomognemo našim partnerima u susjedstvu i šire“, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel.

U pozivnom pismu liderima zemlja članica EU, uoči video konferencije zakazane za četvrtak u 18 sati, Šarl Mišel navodi da će se na sastanku razgovarati i o kampanji vakcinacije unutar EU.

Ubrzanje vakcinacije širom EU je naš apsolutni prioritet“, navodi Mišel.

Pored rasprave o nabavci i raspodeli vakcina širom EU 27 i u susjedstvu, Šarl Mišel najavljuje i razgovor o certifikatima o vakcinaciji.

“Razgovarat ćemo o prikladnosti zajedničkog pristupa certifikaciji, kao i, ako je potrebno, pod kojim okolnostima se mogu koristiti takvi certifikati”, poručio je Mišel.

Predsjednik Evropskog vijeća ocjenjuje da trenutna situacija sa zarazom kovid19 u Evropi zahtijeva najveći opez. On poziva da se i pored početka vakcinacije nastave obimna testiranja i praćenja kontakata, ali i omogući prekogranično kretanja unutar EU.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj