PUBLIKU ZAMIJENILE ZASTAVE! Inauguracija kakvu svijet ne pamti

Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Washingtonu u srijedu bit će dan kakav se ne pamti – Joe Biden (Džo Bajden) i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u pustom gradu prepunom vojske.

inauguracija123

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Država kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom. Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i veliki broj pripadnika snaga sigurnosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu.

Ni predsjednik Tramp neće nazočiti svečanosti. Kad Joe Biden u podne po mjesnom vremenu položi ruku na Bibliju, on će već biti izvan Washingtona. On će tada biti u Mar-a-Lagu na Floridi, kamo će otputovati u srijedu ujutro. „Svima koji su pitali, neću nazočiti svečanosti inauguracije 20. januara”, obznanio je ukratko u jednom od svojih posljednjih tvitova prije nego mu je zabranjeno korištenje Twittera.

Tramp je prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. koji odbija prisustvovati zakletvi svoga nasljednika. Tradicija nalaže da predsjednik u odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par ujutro na dan prisege i da zajedno dođu na Kapitol. Njegov potpredsjednik Mike Pence bit će nazočan ceremoniji.

Više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže gradom. Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitilo spomenike kao što su Bijela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne prometnice.

Veterane rata u Iraku središte grada podsjeća na zelenu zonu u Bagdadu.

National Mall, golema poljana koja vodi od Lincolnova spomenika do Kapitola, bit će zatvoren za javnost. Ondje se stotine hiljada Amerikanaca tradicionalno okupljaju kako bi pozdravili novog predsjednika. Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći.

Biden će nakon prisege održati tradicionalni govor u kojem će staviti naglasak na pomirbu Amerikanaca. Nastupit će pop zvijezda Lady Gaga koja će otpjevati američku himnu i latino diva Jennifer Lopez.

Tokom poslijepodneva položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Biden uputit će se do svoje nove rezidencije pješice. Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke.

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Biden i Kamala Harris javnosti obratiti preko malog ekrana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj