TRAMPOVA ADMINISTRACIJA DOSLJEDNA! SAD uvele nove sankcije brodovima i kompanijama angažovanim na izgradnji gasovoda ‘Sjeverni tok 2’, cijeli projekat doveden u pitanje!

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije brodu „Fortuna” koji učestvuje u izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, kao i njegovom vlasniku, kompaniji KVT-RUS, saopćilo je Ministarstvo finansija SAD. Sankcije protiv vlasnika broda „Fortuna” predviđaju zabranu izvoza, bankarske i devizne transakcije, blokiranje aktiva i imovine. Sankcije su uvedene i kompaniji Rustanker, kao i tankerima Maksim Gorki i Sijera koji, prema navodima Vašingtona, plove pod ruskom zastavom.

Nord-stream-2-2

Osim toga, sankcije su uvedene protiv kompanije „Rustanker“, registrovane u Krasnodarskom kraju, i još 14 kompanija iz Italije, Švajcarske, SAD, Venecuele, Malte, Velike Britanije. Na spisku su i tri fizička lica iz Švajcarske, Italije i Venecuele. Radi se o mješovitom spisku, koji je povezan sa sankcijama Rusiji, Jemenu, Venecueli i borbom protiv terorizma. Kako se navodi, SAD su uvele sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija („CAATSA“).

Postoji rizik od otkazivanja gradnje Sjevernog toka 2

Ruska kompanija Gasprom priznala je da postoji rizik da gradnja njenog podmorskog gasovoda Sjeverni tok 2, koji ide po dnu Baltičkog mora do Njemačke, bude obustavljena ili otkazana nakon što su SAD uvele danas sankcije ruskom brodu koji polaže cijevi, izvještava agencija AP.

Njemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da je unaprijed obavešteno o uvođenju američkih sankcija protiv ruskog broda „Fortuna” i njegovog vlasnika. „Sa žaljenjem primamo k znanju ovu informaciju”, navelo je njemačko ministarstvo.

SAD tvrde da bi gasovod Sjeverni tok 2, vrijedan 11 milijardi dolara, Evropu učinio više zavisnom od ruskog gasa i da bi naštetio evropskoj energetskoj bezbjednosti. Kremlj to negira i optužuje američku vladu da pokušava da promoviše prodaju sopstvenog tečnog prirodnog gasa na Starom kontinentu.

U prospektu namijenjenom investitorima povodom emisije korporativnih dužničkih hartija, Gasprom je pomenuo političke rizike u pogledu završetka Severnog toka 2. Kompanija je priznala da ti rizici mogu da učine „realizaciju projekta nemogućom ili neizvodljivom i da dovedu do njegove obustave ili otkazivanja”, javila je agencija Tass.

Reakcija Kremlja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, u današnjem reagovanju na nove sankcije Vašingtona, ocijenio taj akt kao „grub i nelegitiman pritisak SAD-a”. „Pomno pratimo situaciju i analiziramo je dok nastavljamo rad na finalizaciji projekta”, rekao je on na telekonferenciji za novinare.

Gasprom je saopštio da šest posto gasovoda ili oko 150 kilometara ostaje da bude završeno, ponavljajući da namjerava da uskoro završi projekat.

Izgradnja ovog cjevovoda je obustavljena u decembru 2019. godine kada je jedna švajcarska firma povukla svoje brodove koji su bili angažovani na tom projektu usljed prijetnji američkim sankcijama koje je potpisao predsjednik Tramp, što je primoralo Gasprom da pokuša da dovrši gasovod sopstvenim sredstvima.

Nakon dugogtrajnih napora na razmještanju ruskih plovila za polaganje cijevi, građevinski radovi su trebali biti nastavljeni ovog mjeseca.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJ JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj