VAŽAN KORAK KA POMIRENJU! Američka ambasada: Bez odlaganja promijeniti nazive ulica nazvane po zločincima i fašistima u BiH!

Američka ambasada u BIH reagirala na usvojenu inicijativu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kojom se od općina i gradova širom Bosne i Hercegovine traži da ulice, škole i druge javne površine koje nose nazive po nacističkim i fašističkim zvaničnicima i njihovim saradnicima zamijene sa imenima osoba iz BiH koje su priznate kao Pravednici među narodima od Yad Vashem centra u Jerusalemu.

Prema reakciji, koju su objavili na društvenim mrežama, pozdravlja se ova inicijativa “da se konačno promijene nazivi ulica po ratnim zločincima i fašistima. Ambasada SAD-a ovo smatra važnim korakom ka pomirenju i uzajamnom poštovanju”.

-Općinske vlasti trebale bi primijeniti promjene bez odlaganja kako bi unaprijedile BiH na putu ka EU – poruka je Američke ambasade.

U svakom slučaju, činjenica da su predstavnici sva tri naroda prihvatila inicijativu i glasali za nju je ujedno i put ka stabilnijoj i prosperitenijoj BiH utemeljenoj na europskim tekovinama pobjede nad fašizmom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj