50 BORBENIH AVIONA I 18 BESPILOTNIH LETJELICA! Predsjednik Tramp posljednjeg dana mandata odobrio prodaju aviona F-35 Emiratima!

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je u srijedu, posljednjeg dana četverogodišnjeg mandata potpisao dokument kojim je odobrio prodaju vojnih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

NOVI SKANDAL POTRESA AMERIČKU VOJSKU: Dijelovi za najskuplji avion na  svijetu F-35 proizvedeni u Kini?! - GlobalCir

Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters javlja da je Tramp odobrio prodaju 50 borbenih letjelica F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima i 18 bespilotnih letjelica, prenosi Anadolija.

Danas inaugurirani novi predsjednik SAD-a Joe Biden je već najavio da će revidirati taj dokument kojeg je Tramp potpisao.

Ujedinjeni Arapski Emirati su među važnijih američkim saveznicima u Zaljevu i već nekoliko godina pokušavaju kupiti američke vojne avione F-35.

Tramp je ranije u srijedu rekao da će izuzeti Ujedinjene Arapske Emirate od carine u iznosu od 10 procenata na aluminij, rekavši da su dvije zemlje postigle sporazum o kvoti koji će ograničiti uvoz aluminija.

U proglasu koji je Bijela kuća izdala malo prije inauguracije Bajdena, Tramp je rekao da je sporazum postignut s obzirom na važan sigurnosni odnos koji postoji između dvije zemlje, prenio je Reuters.

UAE su se pridružili Argentini, Australiji, Kanadi i Meksiku, za koje, također, ne važe carine za aluminij.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj