POZIVAJU SE NA MEĐUNARODNO PRAVO: Grčka širi pojas svojih teritorijalnih voda u Jonskom moru!

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas istakao je danas značaj činjenice da je grčki Parlament prihvatio prijedlog zakona o proširenju teritorijalnih voda Grčke u Jonskom moru za 12 nautičkih milja.

ČIJE JE MORE?! Rastu napetosti između Grčke i Turske, a ovo bi moglo biti  potencijalno rješenje spora! - GlobalCir

Ovo je historijski trenutak za našu zemlju. Nakon što je značajnom većinom usvojen prijedlog zakona o proširenju teritorijalnih voda Grčke u Jonskom moru za 12 nautičkih milja, Grčka je u ekspanziji. Nacrt zakona je u skladu sa međunarodnim pravnim normama o morima i predstavlja dio evropskih pravnih tekovina“, objavio je Dendijas na svom Tviter nalogu, prenosi ANA.

Po međunarodnom pravu?

To je prvi put od 1947. godine da će Grčka proširiti svoju nacionalnu suverenu teritoriju, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis u srijedu, dok se Parlament pripremao za glasanje o zakonu o proširenju teritorijalnih voda Grčke. Rekao je da je Grčka zadržala pravo da ostvaruje odgovarajuća prava na Kreti i drugim dijelovima svoje teritorije.

Turska je upozorila da bi istočno proširenje teritorijalnih granica Grčke bilo “casus belli” ili povod za rat. Turska narodna skupština je 1995. usvojila odluku da će takvo produženje protumačiti kao razlog za objavu rata. Prošle sedmice, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio je potrebu da “istočni Mediteran postane bazen suradnje koji će služiti našim dugoročnim interesima, a ne područje konkurencije”.

Mitsotakis je rekao da zemlja proširuje svoju suverenu teritoriju “niti aneksijom [stranog] teritorija, niti na štetu drugih država, već slijedeći postupke koji se temelje na međunarodnom pravu”, referirajući se na Morsko pravo Ujedinjenih nacija koje omogućava da Grčka ima pravo proširiti svoje morske granice na 12 milja.

Pariski mirovni ugovori iz 1947. godine – potpisani između Italije i pobjedničkih saveznika nakon Drugog svjetskog rata – smjestili su 14 ostrva kompleksa Dodekanez i desetine otočića pod Grčku.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj