ALBANIJA PROTJERUJE RUSKOG DIPLOMATU! Mora napustiti zemlju u roku od 72 sata!

Albanska Vlada proglasila je ruskog diplomatu Alekseja Krivošejeva “personom non grata” jer nije poštovao mjere protiv širenja koronavirusa, prenose albanski mediji.

Russian-embassy-Tirana

Kako se navodi, Krivošejevu je naloženo da napusti zemlju u roku od 72 sata. U izvještaju se tvrdi da su dokazi koji svjedoče o kršenju mjera karantina od strane diplomate počeli da se prikupljaju od aprila 2020.

Albansko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je spremnost za nastavak saradnje dvije strane i poručilo da se nada da će ruska strana pokazati razumijevanje za “ovu odluku donijetu u dramatičnom periodu za cijeli svijet”.

Ruska ambasada u Albaniji saopštila je danas da je ”neosnovana i nategnuta” odluka Tirane o protjerivanju ruskog diplomate zbog navodnog kršenja epidemioloških mjera.

“Smatramo da su optužbe protiv Krivošejeva neutemeljene i nategnute. U tom kontekstu, uvjeravanja albanske strane o namjeri da razvija prijateljske odnose izgledaju sumnjivo”, saopštila je ambasada na svojoj Facebook stranici.

Ambasada je takođe izrazila iznenađenje zbog sadržaja saopštenja albanskog Ministarstva spoljnih poslova.

“Suprotno tvrdnjama Ministarstva, ime Alekseja Krivošejeva nikada nije pomenuto u kontaktima između ruske ambasade i albanskog Ministarstva spoljnih poslova”, tvrde iz ruske ambasade.

Kako se navodi, diplomata je prvi i posljednji put pomenut u usmenoj bilješci albanskog Ministarstva inostranih poslova 20. januara ove godine, kada je Krivošejev proglašen persona non grata.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj