PROJEKAT KOJI MIJENJA OBRAZAC PO KOJEM SE RADILO I ŽIVJELO: Saudijska Arabija ulaže 200 milijardi dolara u izgradnju zelenog pametnog grada!

Otkako je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman ranije ovog mjeseca najavio planove za izgradnju “The Line/Linije”, 105 kilometara dugog pojasa hiperpovezanih zajednica na sjeveroistoku kraljevine koje neće imati automobile, ulice i emisije ugljika, ali koja će imati pametnu infrastrukturu koja košta do 200 milijardi dolara, tema je u trendu u kraljevstvu te u arapskim i globalnim poslovnim zajednicama.

linija-saudi-arabia

Princ ga je opisao projekt koji čuva okoliš, “mijenja koncept održivih gradova” i odgovara na pitanja: “Zašto godišnje izgubimo milion ljudi zbog nesreća i zašto prihvaćamo da se godine ljudskog života gube u transportu”. ‘Linija’ će moći primiti milion stanovnika i sačuvat će 95% prirodnog okoliša, rekao je. Smjestit će se u okviru NEOM-ovog projekta pametnog grada i turističke destinacije od 10.200 kvadratnih milja, vrijednog 500 milijardi USD, najavljenog 2017. godine, smještenog u provinciji Tabuk.

NEOM će se protezati duž 285 milja obale Crvenog mora, u blizini Tiranskog tjesnaca i jordanske granice, te nedaleko od Izraela i Egipta. Javni investicijski fond (kraljevski suvereni fond) i lokalni financijeri podržavaju projekt. Do sada nijedna druga zemlja nije službeno najavila ulaganje u NEOM.

Linija’ će pružiti solidne temelje za izgradnju ekonomije znanja koja obuhvata bezbroj kompetencija, naučnih umova i vještina iz različitih područja da bi služila čovječanstvu. Predviđa se da će NEOM doprinijeti stvaranju 380.000 radnih mjesta i dodavanju 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara) bruto domaćem proizvodu do 2030. godine.

Projekat koji će promijeniti obrazac po kojem se nekada živjelo

Rad na projektu započet će u prvom kvartalu ove godine, a prema najavi prijestolonasljednika, bit će bez automobila, bilo kojim uslugama moći će se pristupiti za manje od pet minuta, a oslanjat će se na umjetnu inteligenciju za analizu podataka.

Nakon najave projekta ‘The Line’, potpisani su ugovori sa Air Productsom i ACWA Powerom vrijedni više od 4,7 milijardi dolara za izgradnju najvećeg postrojenja za proizvodnju zelenog vodika na svijetu u NEOM-u, na ekološki prihvatljiv način, kao i ugovori sa Aecomom i Bechtelom za dizajn i upravljanje jednim od najvećih infrastrukturnih projekata ikada, uključujući „jedan od najvećih aerodroma na svijetu“, rekao je Nazmi al-Nasr, izvršni direktor NEOM-a, lokalnim medijima.

Dr. Akbar Jaafari, ekonomski stručnjak iz Bahreina, rekao je da će ‘Linija’ promijeniti “obrazac po kojem je stanovništvo nekada radilo i živjelo, posebno u zaljevskim društvima, i povećati oslanjanje na projekte umjetne inteligencije, kao što se ranije dogodilo sa Silicijskom dolinom u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je kasnije postala sjedište velikih tehnoloških kompanija.

Najava Mohammeda bin Salmana o ovom projektu znači da je saudijsko rukovodstvo dobro shvatilo važnost postepenog odvajanja od tradicionalne ekonomije, da bi do 2030. godine postalo diverzifikovana ekonomija, posebno nakon što se [kraljevina] pridružila G20 [grupi najvećih ekonomija] i donosi odluke među zemljama regiona.

„Projekt je vrlo važan. … Nekoliko zemalja u regiji reproducirat će ideju grada nakon otprilike 10 godina”, rekao je Jaafari.

40% svjetske populacije može doći do NEOM-a za manje od četiri sata

Dr. Muhammad Khaled, saudijski ekonomski stručnjak, rekao je za The Media Line da se „projekt nalazi u blizini Crvenog mora kroz koje prolazi 13% globalnog trgovinskog prometa, a 40% svjetske populacije može doći do NEOM-a za manje od četiri sata”.

Princ Mohammed bin Salman, najavljujući projekat, želi privući globalnu pažnju prema Saudijskoj Arabiji. ‘Linija’ će biti važno mjesto za podatke i inovacije o umjetnoj inteligenciji, a ako uspije privući strane investicije, projekt će postići mnoge strateške ciljeve i poboljšat će sposobnost kraljevstva da zaštiti svoju ekonomiju od globalnih sigurnosnih problema“, dodao je.

„Saudijska Arabija je na tim koracima radila postepeno. Već nekoliko godina zemlja dodjeljuje najviše stipendija za studiranje u inostranstvu, tako da u Saudijskoj Arabiji postoje velike kompetencije, a sada će te kompetencije naći svoje mjesto u kraljevstvu “, rekao je Khaled.

‘Da biste bili jaki izvana, morate biti jaki iznutra’

Dr. Ahmed al-Dossary, saudijski profesor ekonomije, rekao je za The Media Line da je „projekt Linije među projektima sljedeće generacije modernih gradova. Najava saudijskog prijestolonasljednika o projektu vezanom za umjetnu inteligenciju i oslanjanje na robote i napredne tehnologije u građevinarstvu i dizajnu čini ga važnom poantom u sljedećoj eri.”

“Postoji nekoliko mega projekata koji potvrđuju da Saudijska Arabija mijenja svoje ekonomske trendove. NEOM, Qiddiya [mega-inicijativa za zabavu koja će se uspostaviti u Rijadu] i drugi projekti potvrđuju da je Saudijska Arabija promijenila tradicionalni obrazac svoje ekonomske politike”, nastavio je profesor.

„Trenutni fokus saudijskog rukovodstva na projektima unutar kraljevstva model je koji su slijedile mnoge zemlje; da biste bili jaki izvana, morate biti jaki iznutra, a onda ćete imati ekonomiju na koju globalni ekonomski šokovi ne utječu puno“, rekao je Dossary.

Mijenjaju se politički i ekonomski trendovi

Doktor Mohammed al-Juwaisri, kuvajtski profesor političkih i ekonomskih nauka, kazao je medijima da će se „konkurencija na Bliskom istoku povećati nakon saudijskih koraka s velikim projektima”. „UAE su postigli velika dostignuća kroz gigantske i fantastične projekte, a sada Saudijska Arabija ide u ovom smjeru. Politike i ekonomski trendovi moraju se promijeniti, posebno tokom nadolazećeg razdoblja u svijetu, a Saudijska Arabija može biti vođa tih promjena“, nastavio je.

„Saudijski prijestolonasljednik izričito je rekao prije tri godine da će regija biti u središtu svjetske pažnje i na tome radi koristeći raspoložive resurse. Tačno je da postoje mnoge ekonomske prepreke, posebno nakon pandemije korone, ali mislim da će uspjeti”, rekao je profesor. „Projekt Linije neće biti ograničen na saudijske građane, već će obuhvatiti sve zemlje regije. Saudijska Arabija, najavljujući ovaj projekt, osigurala je da će svi nastojati biti dio novog poduhvata”, rekao je Juwaisri.

(Global CIR/A. Jašarević)

Komentiraj