PRVOSTEPENA PRESUDA SUDA BiH: General Sakib Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je izrekao desetogodišnju zatvorsku kaznu generalu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine koji se teretio da je propustio spriječiti zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića.

Mahmuljin

Riječ je o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna. Kako je istaknuto u obrazloženju presude, Mahmuljin je propustio da kao nadređeni spriječi odred El Mudžahidin u izvršenju ratnih zločina nad zarobljenicima i civilima.

Mahmuljin je bio optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda El Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića. Kako je navedeno u optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske RS-a.

Sud BiH je donio prvostepenu presudu pet godina od početka sudskog procesa. “On je u svojstu komandanta propustio da spriječi činjenje nečovječnih djela”, kazao je predsjedavajući Vijeća Zoran Božić.

Advokat optuženog je, iznoseći završne riječi 9. decembra 2020. godine, istakao da dokazi potvrđuju kako Sakib Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad Odredom “El-Mudžahidin” i izvršiocima zločina, naglasivši da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ni ko su izvršioci.

Pripadnici Odreda su imali svoju zastavu i grb… Formiranje Odreda od 13. augusta 1993. nikada nije realizovano, niti izvršeno. Odred nije koristio zastavu i pečat Armije BiH, mobilizacija i premještanja u Odredu nisu vršena kao u drugim jedinicama Armije”, rekao je advokat Nermin Mulalić.

Suđenje Mahmuljinu, optuženom da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića, počelo je u martu 2016. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj