(FOTO/VIDEO) Maltretiranje i juriš na demonstrante, razbijanje kordona: Ovo su najdramatičniji prizori protesta u Rusiji!

Širom Rusije danas su organizovani protesti podrške opozicionom lideru Alekseju Navaljnom koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Njemačke gdje se mjesecima oporavljao od pokušaja trovanja.

protesti-u-rusiji

Okupljanja su protekla u znaku sukoba demonstranata i policije, hapšenja i nasilja. Ovo su neki od najšokantnijih prizora.

Uhapšeno više od 1.900 ljudi

Nevladina organizacija OVD-Info koja prati politička hapšenja saopštila je da je širom zemlje uhapšeno najmanje 1.908 ljudi.

Među uhapšenima je i saradnik Navaljnog Ljubov Sobov, dok je Oleg Stepanov, koordinator štaba Navaljnog u Moskvi, uhapšen u svom stanu.

Policija hapsi dijete

Na snimku koji je objavljen na Tviteru vidi se kako policajac vuče dijete, a onda ga predaje policajcima koji su u opremi za razbijanje demonstracija.

Mediji prenose kako su uoči protesta ruske vlasti navodno suzbijale sadržaje na TikToku gdje su se mladi snimali kako se pripremaju za proteste, dok su univerziteti i škole prijetili da će protjerati ili kazniti studente zbog učešća u događajima.

Iza rešetaka i supruga Navaljnog

Na protest je stigla i Julija, supruga Navaljnog, koja je ubrzo na svom Instagram profilu javila da je privedena.

Izvinite na lošem kvalitetu. Veoma loše svjetlo u vozilu – napisala je u opisu fotografije.

Juriš na demonstrante

Prvi izvještaji o policijskom nasilju stigli su iz Vladivostoka gdje se okupilo nekoliko hiljada ljudi.

Samo u tom mjestu je uhapšeno nekoliko desetina ljudi, a na jednom od snimaka vidi se kako policajci pod punom opremom i sa pendrecima u jurišu rastjeruju masu demonstranata.

Dimne bombe i grudve

U istočnom gradu Jekaterinburgu takođe se okupilo nekoliko hiljada pristalica Navaljnog, uprkos temperaturi od minus 30 stepeni.

I u ovom mjestu je brzo došlo do sukoba tokom kojih su okupljeni gađali policajce grudvama snijega i dimnim bombama.

Slične scene su se ponovile i u Moskvi gdje su demonstranti grudvama snijega ‘zatrpavali’ policiju.

Probijanje kordona u Sankt Peterburgu

U Sankt Petersburgu uhapšeno je oko 200 osoba, među kojima je i nekoliko novinara.

U ovom gradu je nekoliko hiljade demonstranata uspjelo da probije kordon policije i pojuri ka centralnom bulevaru Nevski prospekt.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj