(VIDEO) PRESRETNUT PROJEKTIL ILI DRON?! Eksplozija iznad Rijada: Spriječen napad proiranskih Huta na saudijsku prijestolnicu!

Saudijska Arabija saopštila je danas da je presrela nesumnjivi raketni ili bespilotni napad na svoju prIJestoLnicu Rijad, za koji odgovorne smatra jemenske pobunjenike Hute.

huti-saudija

Korisnici društvenih mreža objavili su video snimke eksplozije u vazduhu iznad Rijada, a državna televizija u Saudijskoj Arabiji citirala je vlasti u kraljevini koje su priznale da je do presretanja došlo, prenosi AP.

Agencija navodi da Huti nisu do ovog trenutka priznali odgovornost za lansiranje rakete ili drona prema Rijadu.

Huti drže pod kontrolom glavni grad Jemena Sanu od septembra 2014., a Saudijska Arabija i njeni saveznici pokrenuli su rat protiv njih u martu 2015. godine kao podršku jemenskoj međunarodno priznatoj vladi.

Zapadni analitičari, Saudijska Arabija i USA tvrde da Iran Hutima isporučuje oružje, uključujući i balističke rakete, što Teheran poriče, navodi agencija.

USA su u posljednjim potezima Trampove administracije militantni pokret jemenskih Huta proglasili terorističkom organizacijom. Pored toga državni sekretar Mike Pompeo razotkrio je veze Irana i terorističke organizacije Al-Kaida, nakon što je drugi čovjek te terorističke organizacije ubijen u Teheranu u operaciji američkih službi.

(Global CIR/A. Jašarević)

Komentiraj