ZBOG NOVIH TENZIJA SA TURSKOM U MEDITERANU?! Vojni rok u Grčkoj bit će produžen sa devet na 12 mjeseci

Vojni rok u Grčkoj bit će produžen sa devet na 12 mjeseci u okviru “jačanja oružanih snaga”, rekao je danas grčki ministar odbrane Nikos Panagiotopulos. Odluka stupa na snagu od maja, rekao je on novinarima.

Mandatory Military Service in Greece: Balkan Hotspot

Ona je donesena u kontekstu povećanih tenzija sa Turskom, navodi France Press.

Ministar je rekao da bi služenje vojske moglo da ostane devet mjeseci za mlade ljude koji izaberu da budu raspoređeni u graničnim zonama sa Turskom, posebno u regionu rijeke Maritse i na nekim ostrvima u Egejskom moru.

Već mjesecima tenzije sa susejdnom Turskom rastu oko istraživanja nalazišta nafte u istočnom Sredozemlju u pomorskim zonama oko kojih se Turska spori sa Grčkom i Kirpom.

Kriza između Atine i Ankare pojačana je kada je u augustu Turska rasporedila brod za seizmička istraživanja, uz pratnju vojnih brodova, u spornu zonu istočnog Sredozemlja.

U gestu smirenja Ankara je krajem novembra objavila vraćanje tog broda. Grčka i Turska, obe članice NATO-a takođe su se složile da u ponedjeljak nastave pregovore oko rješavanja spora.

Međutim u budžetu za 2021. godinu Grčka je riješila u decembru da poveća vojnu potrošnju za 60 posto, do 5,5 milijardi eura.

U okviru plana za odbranu planirana je kupovina 18 francuskih aviona tipa Rafal po ukupnoj cijeni od 2,5 milijardi eura, od kojih bi 1,5 milijardi bilo dato 2021. godine.

Francuska ministarka odbrane Florence Parly uskoro bi u Atini trebalo da potpiše taj sporazum, prenosi France Press.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj