ANALIZA AMERIČKIH MEDIJA! Put Džoa Bajdena do Bijele kuće popločan je ‘mračnim novcem’: Hoćemo li ikada imati potpunu evidenciju o njegovim donatorima?!

Predsjednik USA Joe Biden (Džo Bajden) je tokom predsjedničke kampanje dobio rekordne količine donacija koje su dolazile iz anonimnih izvora, što znači da javnost nikada neće imati potpunu evidenciju o tome ko mu je ustvari pomogao da osvoji Bijelu kuću, navodi Bloomberg u svojoj analizi.

dark-money1234

Bajdenova predsjednička kampanja dobila je 145 miliona dolara u takozvanim donacijama ‘mračnog novca’, što je vrsta prikupljanja sredstava koju demokrate već godinama osuđuju. Ti su tokovi prikupljanja sredstava povećali budžet Bajdenove kampanje od 1,5 milijardi dolara, što je samo po sebi rekord za izazivača nekog aktuelnog predsjednika. Ta količina ‘mračnog novca’ premašuje 28,4 miliona dolara potrošenih od strane njegovog suparnika bivšeg predsjednika Donalda Trampa i premašuje prethodni rekord od 113 miliona dolara u anonimnim donacijama, koje je skupio republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney u 2012. godini.

Izraz ‘mračni novac’ (‘Dark money’) odnosi se za novac koji u kampanje dospijeva preko određenih neprofitnih organizacija koje zakonski nisu obavezne da otkriju svoje donatore, pa na taj način ni porijeklo njihovog novca nije javno dostupno.

Demokrate su se godinama deklarativno zalagale da se ‘mračni novac’ zabrani kao jedinstveno korumpirajući, budući da pristalicama omogućuje anonimno podržavanje kandidata bez nadzora. Ipak, u nastojanju da poraze Trampa 2020. godine, prihvatili su ga.

Na primjer, Priorities USA Action Fund, superpolitički akcijski odbor koji je Bajden odredio kao svoje omiljeno sredstvo za vanjsku potrošnju, iskoristio je 26 miliona dolara sredstava prvobitno doniranih njegovoj neprofitnoj podružnici, nazvanoj Priorities USA, kako bi podržao Bajdena. Donatori tog novca ne moraju biti otkriveni. Guy Cecil, predsjedavajući Priorities USA, nije se posebno opravdavao zbog ovoga. “Nismo se namjeravali jednostrano razoružati protiv Trampa i desničarskih snaga koje su ga dovele”, rekao je u izjavi.

Zakoni o financiranju kampanje, u teoriji, trebali bi ograničiti utjecaj velikog novca na političare. No, sistem ima otvorene rupe, koje su skupine koje podupiru Bajdena i druge kandidate obilato iskoristile.

Imao je koristi od toga“, rekao je Larry Noble, bivši glavni savjetnik u Federalnom izbornom povjerenstvu. Glasnogovornik Bajdena, međutim, nije odgovorio na upite medija da komentariše temu.

Bajden je za svoju kampanju prikupio više od milijardu dolara, koja može prihvatiti donacije pojedinaca do 2.800 dolara po izborima. To uključuje 318,6 miliona dolara od donatora koji su dali manje od 200 dolara. Ostatak novca koji je Bajden prikupio došao je od donatora s dovoljno dubokim džepovima da daju čak 825.000 dolara, s tim da je taj novac podijeljen između Demokratskog nacionalnog odbora i 47 partijskih rukovodstava.

Donatori koji žele izbjeći otkrivanje informacija mogu dati političkim neprofitnim organizacijama, poput ‘Zaštitimo demokratiju zajedno’, koja je potrošila 15,6 miliona dolara podržavajući Bajdena, a od njih se ne traži da otkriju svoje donatore. Donatori takođe mogu dati novac neprofitnoj organizaciji koja zauzvrat daje novac super-PAC-u, kao što su to učinili Prioritis USA. Kandidati i njihove kampanje ne mogu koordinirati potrošnju s takvim grupama prema saveznom zakonu. A taj nedostatak otkrivanja zabrinjava reformske grupe.

Veliki donatori – pojedinci ili korporacije – koji su anonimno dali svoj doprinos imat će isti pristup donosiocima odluka kao i oni čija su imena otkrivena, ali bez svijesti javnosti o tome ko su ili kakav bi utjecaj mogli imati. “Čitava poenta mračnog novca je izbjegavanje javnog otkrivanja uz istovremeno dobivanje privatnih zasluga”, rekla je Meredith McGehee, izvršna direktorica organizacije ‘Issue One’, koja se zalaže za smanjenje utjecaja novca na politiku. “To je ‘mračni novac’, ali samo za javnost”, kazala je ona.

Sveukupno, demokrate su u ovom izbornom ciklusu imale koristi od 326 miliona dolara mračnog novca, prema Centru za odgovornu politiku. To je bilo dvostruko više od 148 miliona dolara koliko je uplaćeno republikancima. Neke od demokratskih grupa koje su se u cijelosti ili djelomično oslanjale na mračni novac trošile su velika sredstva na rane oglase koji su napadali Trampa u kritičnim saveznim državama poput Michigana, Pennsylvanije i Wisconsina.

Future Forward PAC, super-PAC koji je potrošio 104 miliona dolara podržavajući Bajdena, dobio je 46,9 miliona dolara od suosnivača Facebooka Dustina Moskovitza, 3 miliona od glavnog izvršnog direktora Twilio Inc. Jeffa Lawsona i 2,6 milijuna od Eric Schmidta iz Alphabet Inc, matične kompanije Googlea. No, njegov najveći izvor sredstava bila je sestrinska neprofitna organizacija, Future Forward USA Action, koja je pridonijela 61 milion dolara. Imena onih koji su platili 61 milion dolara ne moraju se otkrivati. Fond Sixteen Thirty, neprofitna organizacija koja sponzorira progresivno zagovaranje, donirala je ukupno 55 miliona dolara u izbornom ciklusu 2020. demokratskim super-PAC-ovima, uključujući Priorities USA Action Fund i Future Forward PAC, pokazuju podaci FEC-a. Taj je udio bio mnogo veći od 3 miliona dolara koliko je dao u 2018. godini.

Poplava ‘mračnog novca’ demokratama i progresivnim skupinama zakomplicirala je najavljene napore na reformi sistema jer su očigledno izgubili svaki kredibilitet kada je po srijedi ovo pitanje.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj