NOVI RASKOLI U DEMOKRATSKOJ PARTIJI ZBOG POTEZA BAJDENOVE ADMINISTRACIJE! Republikanci već targetiraju ranjive demokrate u Teksasu i Pensilvaniji po pitanju Pariškog klimatskog ugovora koji ukida stotine hiljada poslova u USA!

Republikanci već targetiraju ranjive demokrate u državama poput Teksasa i Pensilvanije, gdje mnogi poslovi ovise o nafti ili prirodnom plinu, dok se predsjednik Bajden obavezuje na Pariški klimatski sporazum i čini druge preokrete u pravcu politike zaštite okoliša za razliku od svog prethodnika.

bajden-raskol-demokrate

Bajdenu važnije mišljenje ‘građana Pariza od radnih mjesta građana Pittsburgha’

“Ponovnim pridruživanjem Pariškom klimatskom sporazumu, predsjednik Bajden pokazuje da ga više zanimaju stavovi građana Pariza nego poslovi građana Pittsburgha. Ovaj sporazum malo će utjecati na klimu i naštetit će preživljavanju Amerikanaca”, napisao je Senator Ted Cruz, R-Texas, na Twitteru ranije ovog mjeseca.

Senatorka Marsha Blackburn, R-Tenn., Rekla je da Bajdenova energetska politika znači da su SAD usmjerene prema “5 galona na pumpi i većim računima za kućnu energiju”, dok je predsjednica Republikanskog nacionalnog odbora Ronna McDaniel optužila Bajdena za uništavanje radnih mjesta “svojim radikalnim ‘zelenim programom nadahnuttim novim sporazumom.”

Novi raskol u Demokratskoj partiji?

Mnoge demokrate, uključujući zastupnicu Abigail Spanberger iz Virginije i zastupnika Vicentea Gonzaleza iz Teksasa, glasali su za H.R. 9, što bi zahtijevalo od SAD-a da se drži odredbi Pariškog sporazuma. Oba su demokrata pobijedila na ponovnom izboru s manje od 3%, navodi Ballotpedia. Poput Bajdena, Cartwright vjeruje da su alternative za fosilna goriva budućnost. “Prirodni plin važan je dio pennsylvanskog gospodarstva, ali možemo stvoriti još više radnih mjesta u čistoj energiji jer se tržište nastavlja okretati jeftinijim i inovativnijim obnovljivim izvorima”, rekao je Cartwright za Fox News u izjavi. “Ulaganje u modernu, otpornu energetsku infrastrukturu je dobit za Pennsylvance i vratit će ih na posao na dobro plaćenim sindikalnim poslovima.” “Radujem se i suradnji s predsjednikom na otvaranju stotina hiljada radnih mjesta i čišćenju zagađenja obnavljanjem opasnih napuštenih rudnika ugljena i bušotina prirodnog plina”, nastavio je.

Ali jaz između demokrata Green New Deal-a i njihovih kolega iz lokalnih okruga mogao bi predstavljati problem samoj partiji. “Pitanje koje je u ključno za sljedeći kongres je što se događa sa ljudima poput senatora Joea Manchina,” rekao je Daniel DiSalvo, profesor političkih znanosti na City Collegeu u New Yorku, za Fox News. “Jesu li ih u osnovi zamrzle liberalnije snage u Demokratskoj partiji ili su umjereni i centristi u stanju na neki način se ponovo afirmirati i pronaći vođu?”

Green New Deal će desetkovati radna mjesta u energetici i industriji

Čak i prije nego što je bivši predsjednik Donald Tramp napustio Pariški sporazum, skupine, uključujući Global Energy Institute i zakladu Heritage koja je naklonjena konzervativcima, upozorile su da bi klimatski sporazum mogao desetkovati radna mjesta u energetskom i industrijskom sektoru. To je bilo prije nego što je pandemija koronavirusa stvorila rekordne stope nezaposlenosti.

“Na temelju propisa i ciljeva smanjenja emisija koje je postavila Obamina administracija, ekonomisti Heritagea procjenjuju da će do 2035. biti: godišnji prosječni gubitak od gotovo 400 000 radnih mjesta, ukupan gubitak prihoda veći od 20 000 USD za četveročlanu obitelj i agregat Gubitak BDP-a od preko 2,5 bilijuna američkih dolara – sve za nekoliko desetina Celzijevih stupnjeva u smanjenom zagrijavanju”, rekao je ekonomist Heritage Foundation Nick Loris u izjavi.

U međuvremenu, Bajden se suočava sa kritikama zbog ukidanja ključne prekogranične dozvole i zaustavljanja izgradnje oko 1.200 milja dugog projekta naftovoda Keystone XL. Prema web stranici Keystone XL, projekt bi održao oko 11.000 američkih radnih mjesta 2021. godine – uključujući 8.000 sindikalnih poslova – i generirao 1,6 milijardi dolara bruto plaća.

Infrastrukturni plan čiste energije od 2 biliona dolara, s ciljem postizanja nulte emisije CO2 najkasnije do 2050. godine, ima za cilj “stvoriti milione dobro plaćenih radnih mjesta koja radnicima daju mogućnost da se pridruže sindikatu i kolektivno pregovaraju sa svojim poslodavcima”. navodi se na Bajdenovoj web stranici.

Republikancima za blokadu trebaju samo dva-tri glasa demokrata

Međutim, izbori 2020. teško da su bili referendum o Bajdenovim politikama, rekao je DiSalvo. Trampove i Bajdenove kontrastne osobnosti bile su u središtu pažnje umjesto problema.

“Moglo bi se reći da su sveukupno izbori 2020. bili republikanska godina, ostavljajući po strani Georgiju”, rekao je DiSalvo. “Na svakoj drugoj razini, Senatu, Domu, državi, GOP je dobro prošao i suprotstavio se očekivanjima. … Samo na predsjedničkoj razini mogli biste reći da nisu u potpunosti uspjeli.” Republikanci možda neće moći progurati vlastitu energetsku politiku u Kongresu, ali moći će blokirati puno inicijativa DP-a, rekao je DiSalvo.

“Svakako, marže u Senatu vrlo su blizu, tako da se stvari stvarno mogu blokirati”, čak i ako filibuster nestane … Republikanci bi trebali samo dva ili tri demokratska člana da spriječe neku akciju”, rekao je.

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Izgleda, bit ce kako Putin kaze , a to je da Amerika uvozi Naftu i Plin tu je Rusija.

    Reply

Komentiraj