JOHNSON U ŠKOTSKOJ! ‘Prestanite s beskrajnim pričama o novom referendumu’

Britanski premijer Boris Johnson rekao je nacionalistima u Škotskoj da prestanu da “beskrajno” govore o novom referendumu o nezavisnosti, navodeći da većina ljudi želi da Velika Britanija bude mnogo jača jedinstvena nakon smanjenja pandemije kovida 19.

Boris Johnson zbog koronavirusa završio u bolnici - GlobalCir

Johnson je tokom puta u Škotsku naglasio da su pristalice nezavisnosti imali svoju šansu 2014. godine i da su se saglasili da je to bio događaj koji se dešava jednom u generaciji.

Veze koje povezuju Englesku, Vels, Škotsku i Sjevernu Irsku dodatno su zategnute Brexitom i Johnsonovim načinom borbe protiv pandemije.

Rezultati posljednjih anketa ukazuju na to da je većina Škota sada za nezavisnost.

Međutim, Johnson koji je, prema rezultatima anketa, nije popularan u Škotskoj, sugeriše da se drži svog stava da neće odobriti novi referendum.

Johnsonova posjeta Škotskoj koja je došla u vrijeme kada je na snazi blokada radi sprečavanja širenja virisa korona izazvala je kritike prvog ministra te zemlje Nicole Sturgeon i njene Škotske nacionalne partije /SNP/ koji su upitali da li je bila od “ključne važnosti” kao što je to navedeno u smjernicama.

Iz Johnsonove kancelarije stali su u odbranu njegovog putovanja navodeći da je to dio posla premijera da ide i viđa ljude, poslovanje i zajednice, posebno tokom pandemije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj