GOVORIO NA SVJETSKOM EKONOMSKOM FORUMU U DAVOSU: Kralj Jordana apelovao da Izrael obezbjedi vakcine za Palestince!

Kralj Jordana Abdulah Drugi izjavio je prije nekoliko dana da je propust Izraela da obezbjedi vakcine Palestincima na Zapadnoj obali i pojasu Gaze kontraproduktivan za jevrejsku državu.

677z381-w-56654510

Izraelci imaju veoma uspješnu vakcinaciju, a Palestinci ne, ocijenio je monarh u obraćanju godišnjem skupu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

„Ne možete vakcinisati jedan dio vašeg društva, a drugi ne i misliti da ćete biti bezbjedni. To je lekcija broj jedan kojoj nas je Covid-19 naučio”, rekao je jodanski kralj putem video konferencije.

Izrael je pre nešto više od mjesec dana pokrenuo masovnu kampanju vakcinacije i od tada je gotovo 2,8 miliona od 9,3 miliona stanovnika Izraela primilo prvu dozu, a pola tog broja i drugu dozu vakcine.

I mada se vakcinišu i jevrejski naseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali, Palestinci nisu uključeni u kampanju što je izazvalo oštre kritike organizacija za ljudska prava.

Početkom ovog mjeseca Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) je apelovala na međunarodnu zajednicu da pozove Izrael na odgovornost kako bi se obezbijedile vakcine i za sve Palestince koji žive pod izraelskom okupacijom.

Međutim, na osnovu uslova privremanog sporazuma Oslo između Izraela i PLO Palestinska uprava je odgovorna za brigu o zdravlju svog stanovništva. Palestinska uprava nije zvanično zatražila od Izraela da obezbjedi vakcine i više puta je rekla da nastoji da ih nabavi preko plana UN-a i od Rusije.

Kralj Jordana je rekao da korona virus „ne mari za granice, bogate ili siromašne”.

Na Zapadnoj obali živi oko 2,8 miliona Palestinaca, a u pojasu Gaze pod izraelskom blokadom ima ih još dva miliona. Sredinom janura pod pritiskom organizacija za ljudska prava i vrhovnog izraleskog tužioca počela je vakcinacija svih zatvorenika u izraleskim zatvorima, uključujući 4.400 Palestinaca.

U Jordanu gdje žive i palestinske, sirijske i iračke izbjeglice ovog mjeseca je počela vakcinacija. Ta zemlja se nada da će obezbjediti besplatne vakcine za četvrtinu od 10 miliona stanovika uključujući strance koji tamo žive.

Izrael će Palestincima dati 5.000 vakcina za imunizaciju medicinskih radnika

Iz kabineta izraelskog ministra odbrane Bennyja Gantza je saopćeno danas da će Izrael Palestincima dati 5.000 doza vakcina protiv koronavirusa da bi vakcinisali medicinske radnike izložene zarazi. Ovo je prvi put da je Izrael potvrdio transfer vakcina Palestincima koji znatno zaostaju za izraelskom naprednom kampanjom vakcinacije jer još nisu dobili nijednu vakcinu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izrazila zabrinutost zbog ove evidentne razlike između Izraela i Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Međunarodne organizacije za ljudska prava i UN su naglasili da je upravo Izrael odgovoran za dobrobit Palestinaca na ovim područjima tako da je ova odluka i donesena pod njihovim pritiskom. S druge strane, Izrael je odmah odgovorio da prema privremenim mirovnim sporazumima postignutim 1990-ih nije odgovoran za Palestince i da nije dobio zahtjeve za pomoć.

Međutim, ured ministra Gantza je potvrdio da je transfer vakcina odobren, ali nije precizirao kada će on biti izvršen. Palestinski zvaničnici još nisu komentarisali ovu odluku.

Izrael je trenutnu lider u svijetu kada je riječ o vakcinaciji stanovništva i trenutno na raspolaganju ima Pfizerovu i Moderninu vakcinu. Ministarstvo zdravstva je istaklo da je do sada gotovo jedna trećina stanovnika primila prvu dozu, a riječ je o 9,3 miliona, dok je 1,7 miliona osoba primilo obje doze.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj