‘SPUTNIK V’ U SARAJEVU?! Na sarajevski aerodrom stigle prve vakcine iz Rusije, bit će dostavljene Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH!

Ruske vakcine “Sputnik V” protiv koronavirusa stigle su danas u glavni grad Bosne i Hercegovine. Ove vakcine su navodno namijenjene za entitet Republiku Srpsku, a prvo moraju dobiti odobrenje državne agencije za lijekove.

PUTIN SE PLANIRA VAKCINISATI RUSKOM VAKCINOM PRIJE ODLASKA U JUŽNU KOREJU!  Ruski mediji tvrde da je 50 država svijeta već naručilo preko milijardu  doza vakcine 'Sputnik V' - GlobalCir

U toku je procedura carinjenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a kako prenosi Srpskainfo, stigla je mala količina vakcina koja će biti dostavljena Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH radi procedure njenog odobravanja za tržište BiH.

Portal javnog servisa u BiH BHRT-a piše da je stigao jedan kontejner vakcina za entitet Republika Srpska, ali da se ne zna tačan broj doza.

“To je bila vanredna molba Predstavništva RS u Moskvi, da jedna količina vakcina mimo onih 100.000 već naručenih, dođe ranije u RS”, rekao im je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Druga, veća količina vakcina, koju je RS kupila od Rusije, očekuje se da dođe u drugoj polovini februara. Ostatak vakcina bi mogao biti dopremljen kamionima sa specijalnim hladnjačama i sistem osiguranja, za razliku od ove manje količine, koja je prispjela avionom.

O tome da će manji bh. entitet uskoro dobiti prve doze ruske vakcine bilo je riječi već neko vrijeme. Premijer entiteta Radovan Višković nije htio govoriti o datumima jer nije bio sasvim siguran, no konkretnije vrijeme dolaska najavljivali su iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Posljednji je vakcine najavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je prije dva dana rekao da vakcine očekuju “svakog dana”, da će stići ukupno 100.000 vakcina za ovaj entitet te da će biti besplatne za građane.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj