Borelj sa zvaničnicima Sjeverne Makedonije: Nesporna perspektiva pristupanja EU!

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sastao se sa visokim zvaničnicima Sjeverne Makedonije, te potvrdio jasnu i nespornu perspektivu pristupanja te zemlje Evropskoj uniji.

MOŽDA TO PUTIN ŽELI?! Borel: EU ne želi da Bjelorusija postane nova  Ukrajina - GlobalCir

Borelj je naveo da je sa vicepremijerom za evropska pitanja Nikolom Dimitrovim i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, imao “iskren i otvoren razgovor o pronalaženju rješenja za deblokadu pregovora” o pristupanju Sjeverne Makedonije Uniji.

Iz Evropske služba za spoljne poslove su saopštili da su Borelj, Dimitrov i Osmani razgovarali i o “privilegovanom partnerstvu” EU i Zapadnog Balkana u suočavanju s izazovima u vezi sa pandemijom koronavirusa, uključujući pristup vakcinama.

EU je stavila na raspolaganje 70 miliona evra za pokrivanje troškova nabavke određene količine vakcina i opreme neophodne za vakcinaciju, dodali su u saopštenju.

Bugarska je blokirala početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU, optuživši Skoplje da ne primjenjuje Dogovor o dobrosusjedstvu i prijateljstvu iz 2017. godine i zatraživši da u pregovarački okvir uđe rješavanje bilateralnih sporova, među kojima su i sporna istorijska pitanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj