DODJELA ODLIKOVANJA RATNIM ZLOČINCIMA! Inzko: Nisam ja, već je NSRS nametnula srpskom narodu težak teret krivice odlikujući ratne zločince!

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je još jednom govorio o razlozima zašto je uputio pismo rukovodstvu Skupštine bh. entiteta Republika Srpska u kojem traži da ovaj organ oduzme odlikovanja koja su dodijeljena ratnim zločincima.

Image result for inzko globalcir.com

Inzko je u izjavi za Deutsche Welle kazao nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je RS nametnula srpskom narodu teret krivice. On je u razgovoru za ovaj državni njemački mediji podsjetio da su u oktobru 2016. godine Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik dobili tri odlikovanja i da su njih troje “igrali vodeću ulogu u teškim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u ratu u BiH”.

Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin.

Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo predsjedniku Skupštine RS da povuče taj korak – rekao je Inzko za DW i naglasio kako bi se diskusija trebala usmjeriti na osudu glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i povlačenje odlikovanja, podsjećajući da Karadžić izdržava kaznu doživotnog zatvora a da su Plavšićeva i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru, kao i da je Krajišnik nedavno umro od posljedica infekcije koronom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj