NOVI LIDER CDU-a O PRIORITETIMA! ‘Slučaj Navalni neće utjecati na rusko-njemački projekt Sjeverni tok 2’

Novi čelnik njemačkog CDU-a i potencijalni kandidat za njemačkog kancelara Armin Laschet izjavio je kako slučaj Alekseja Navalnog neće spriječiti Njemačku da okonča radove na projektu Sjeverni tok 2. U razgovoru za agenciju Reuters Laschet je izjavio kako je potrebno razlikovati moraliziranje i vanjsku politiku.

Image result for Armin Laschet

“Moraliziranje Evropske unije u slučaju Alekseja Navalnog i parole koje upućuju evropski zvaničnici nisu vanjska politika”, izjavio je Laschet.

Kada je riječ o projektu Sjevernog toka 2, Laschet je izjavio kako je taj projekt pri kraju te da nema potrebe mijenjati planove.

“Već 50 godina, čak i u vrijeme Hladnog rata, Njemačka je kupovala plin od Sovjetskog saveza i sada od Rusije. Njemačka vlada slijedi svoj pravac po ovom pitanju”, navodi Laschet.

Ipak, i pored nastojanja njemačke vlade da osigura nastavak gradnje Sjevernog toka 2, zvaničnici se suočavaju s velikim pritiscima kako Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država izvana tako i stranke Zelenih, koalicionog partnera CDU-a u Njemačkoj.

Članovi Zelenih su već nekoliko puta izjavili kako je nakon posljednjih dešavanja u Rusiji nakon trovanja i hapšenja Alekseja Navalnog potrebno razmotriti prekid projekta Sjeverni tok 2.

“Ne vjerujem da će pitanje Sjevernog toka 2 predstavljati problem u pravljenju nove većine u Bundestagu”, rekao je Laschet tokom intervjua.

Na pitanje novinara kakvu Njemačku zamišlja u budućnosti, Laschet je izjavio kako Njemačka mora osuditi nepravilnosti koje se dešavaju u svijetu, ali isto tako mora sarađivati sa svima.

“Njemačka je duboko vezana za Zapad, a SAD je naš najveći partner i saveznik. Ipak, Njemačka mora kritikovati Rusiju i Kinu ukoliko dođe do kršenja ljudskih prava, ali u isto vrijeme moramo ostvarivati saradnju s njima”, smatra Laschet.

Laschet se tokom intervjua također dotakao i teme proširenja Evropske unije te je izjavio kako bi države Zapadnog Balkana trebale zadržati svoj status kada je riječ o potencijalnom ulasku u EU, ukoliko se pridržavaju kriterija koji su propisani za svaku državu.

O pitanju Turske i eventualnog ulaska u EU Laschet nije bio optimističan.

“Turska se nažalost sve više udaljava od principa vladavine prava, koji su zastupljeni u Evropskoj uniji”, zaključio je Laschet u razgovoru za Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj