Protesti protiv hunte u Mjanmaru šire se unatoč hapšenjima!

Nastavnici i učenici u Mjanmaru izašli su u petak na ulice jačajući kampanju građanskog neposluha, a prosvjedni pokret protiv puča dobio je potporu stranke svrgnute čelnice  Aung San Suu Kyi.

Pojačavajući mjere suzbijanja nezadovoljstva, policija je uhitila jednog od dugogodišnjih saveznika Suu Kyi i desetke ljudi koji su se priključili bučnim prosvjedima  protiv puča u ponedjeljak.

Međunarodni pritisak pojačao se pošto je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda tražilo oslobađanje zatvorenih ljudi, a Washington razmatra sankcije protiv vladajućih generala.

Kampanji građanskog neposluha sada su se pridružili i nastavnici, a neki su predavači odbili raditi i surađivati s vlastima zbog puča koji je zaustavio dug i nestabilan prijelaz prema demokraciji.

“Želimo da vojni puč propadne”, rekao je predavač Nwe Thazin Hlaing sa sveučilišta u Yangonu.

Kampanja neposluha, koju su počeli liječnici, proširila se i među nekim vladinim dužnosnicima, a u petak je dobila formalnu potporu Lige za demokraciju, stranke Suu Kyi. 

Stranka je u izjavi osudila puč i zatvaranje Suu Kyi kao “neprihvatljive” i rekla da će pomoći ljudima koji su uhićeni ili smijenjeni jer su se protivili preuzimanju vlasti. 

Vojni zapovjednik Min Aung Hlaing preuzeo je vlast pozivajući se na navodne neregularnosti izbora u studenom na kojima je stranka uvjerljivo pobijedila. Izborno povjerenstvo reklo je da je glasanje bilo pošteno.

Ulice nisu bile preplavljene ljudima u zemlji s krvavom poviješću obračuna s prosvjedima, ali ima znakova da protivnici puča postaju sve odlučniji – s desecima mladih koji su se okupili u gradu Daweiju na jugoistoku zemlje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj