‘ŽELIMO ŽIVJETI‘: Suprotstavljene libijske frakcije izabrale privremenog premijera i predsjedničko vijeće

Izaslanici suprotstavljenih libijskih frakcija izabrali su u petak privremenog premijera i tročlano predsjedničko vijeće koji će voditi zemlju do izbora 24. decembra.

Image result for lybia new prime minister and president council

Cilj uspostave jedinstvene uprave je okončanje podjele na dvije vlade i brojne milicije koja traje više od pet godina.

Sedamdeset i četiri člana Libijskog foruma za politički dijalog (LPDF) izabrali su političkog aktivista i poduzetnika Abdul-Hamida Mohammeda Dbeibeha za premijera i bivšeg libijskog veleposlanika u Grčkoj, Mohammeda Menfija za čelnika predsjedničkog vijeća. 

Obraćajući se LPDF-u ranije ovog tjedna, Dbeibeh je rekao da se želi usredotočiti na ujedinjenje i restrukturiranje državne vojske te da namjerava uspostaviti ministarstvo za nacionalno pomirenje i obnovu.   “Libijski narod želi živjeti”, naglasio je.

Članovi LPDF-a su se okupili u ponedjeljak blizu Ženeve i saslušali prezentacije 45 kandidata za četiri mjesta.

Tokom posljednjih pet godina, Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) koju podržava UN i na čelu s Fayezom Serrajem upravljala je glavnim gradom Tripoli te zapadnim područjima. Sjedište druge suparničke strane koju vodi vojni zapovjednik Khalif Haftar u istočnom je dijelu zemlje. 

Libija je u haosu od 2011. kada je ubijen dugogodišnje vođa Moamer Gaddafi. Zemlja se pretvorila u bojište protivničkih snaga i stranih sila, uključujući Egipat, Rusiju i Tursku. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj