RAZGOVARALI PUTIN I NETANYAHU! Prema zvaničnim saopćenjima razgovarali o ‘koordinaciji aktivnosti u Siriji’, nezvanično bilo je riječi o presudi Međunarodnog krivičnog suda!

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su u ponedjeljak o koordinaciji aktivnosti svojih zemalja u Siriji.

Image result for putin netanyahu GLOBALCIR.COM

U izjavi iz Netanyahuova ureda kaže se da su razgovarali o “regionalnim pitanjima i kontinuiranoj koordinaciji između Izraela i Rusije suočene sa sigurnosnim zbivanjima u regiji”.

Čelnici dvije zemlje govore, u svjetlu izraelske politike da spriječi Iran da uspostavi uporište blizu njegove sjeverne granice i da zaustavi transfer oružja ka Hezbolahu. Izrael upozorava Moskvu na ove akcije, jer Rusija ima veliko vojno prisustvo u Siriji.

Nezvanično, izraelski mediji su javili kako je bilo riječi i o posljednjoj odluci Međunarodnog krivičnog suda koja dozvoljava tužilaštvu ovog međunarodnog sudskog mehanizma da pokrene zvanične istrage izraelskih zločina na Zapadnoj Obali u Pojasu Gaze i u Istočnom Jerusalemu. Te razgovore jučer su najavili neimenovani izraelski zvaničnici a prenijeli svi relevantniji mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Razgovarali i šefovi diplomatija dvije zemlje

Ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi razgovarao je i sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Razgovor se fokusirao na “sprječavanje Irana u postizanju nuklearnog oružja i učvršćivanju njegove moći u regiji”, rekao je Ashkenazi u tvitu.

Ministri su se također dogovorili da će održati manifestacije u Rusiji i Izraelu kako bi obilježili 30. godišnjicu obnovljenih diplomatskih odnosa između zemalja.

USA potvrdile da se protive presudi Međunarodnog krivičnog suda

Ranije u ponedjeljak, Ashkenazi se sastao s otpravnikom poslova ambasade USA u Jerusalemu Jonathanom Shrierom. Iz ureda Ashkenazija rekli su da je Shrier ponovio da SAD neće ukinuti sankcije Iranu sve dok ne prestane obogaćivati ​​uranijum izvan granica nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Shrier je također rekao da se SAD protivi presudi Međunarodnog krivičnog suda koja će mu omogućiti pokretanje istrage protiv Izraela. Također su razgovarali o Abrahamovom sporazumu i odnosima s palestinskim vlastima.

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:
  1. […] saveznika da se obustave istrage izraelskih ratnih zločina pred Međunarodnim krivičnim sudom RAZGOVARALI PUTIN I NETANYAHU! Prema zvaničnim saopćenjima razgovarali o ‘koordinaciji aktiv… NJEMAČKA I MAĐARSKA PROTIV PROCESUIRANJA IZRAELA PRED MEĐUNARODNIM KRIVIČNIM SUDOM! Heiko […]

Komentiraj