IAKO VIŠE NIJE NA VLASTI! Počinje drugo suđenje za opoziv bivšeg predsjednika USA Donalda Trampa

Godinu dana nakon neuspjelog pokušaja prvog opoziva, bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu danas će početi drugo suđenje pred Senatom.

Image result for dolad tramp senat globalcir.com

Stotinu senatorica i senatora tim će postupkom zakoračiti na dosad nepoznati teritorij jer sude predsjedniku koji više nije na vlasti, ali je i dalje važna politička figura koja ostaje potencijalna sila u svojoj stranci čak i bez moći Bijele kuće..

U središtu ovosedmičnih postupaka haotični su prizori s Kapitola 6. januara, kad je nekoliko stotina američkih građana nahrupilo na Kongres, baš u trenutku kada su republikanski zastupnici dovodili u pitanje rezultate izbora i rezultate glasanja elektora pojedinih saveznih država.

Zastupnički dom je Trampa 13. januara optužio za “poticanje na pobunu”.

No svejedno su male šanse da će Tramp biti prvi predsjednik koji je opozvan u Senatu. Jedan od glavnih ciljeva demokrata koji pripremaju suđenje zabrana je da se Tramp u budućnosti nađe u predsjedničkoj fotelji.

Republikanski predsjednik i njegovi saveznici, međutim, tvrde da je suđenje samo po sebi neustavno, jer Senat može osuditi i ukloniti iz ureda trenutnog predsjednika, ali ne i privatnog građanina.

Za Trampovu osudu potreban je glas dvije trećine senatora što znači da bi se 17 republikanaca trebalo pridružiti demokratima što je u ovom trenutku malo vjerovatno. Tramp je prethodno odbio svjedočiti pred Senatom, a njegovi branitelji kazali su da ne želi da učestvuje u ‘neustavnoj farsi’.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj