PEKING NUDI VAKCINU ISTOČNOJ I SREDNJOJ EUROPI?! Plenković: ‘Kina+17′ je jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije!

Premijer Andrej Plenković je na virtualnom samitu rekao kako je Kina+17 “jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije” te je komplementarna Europskoj uniji.

Image result for Plenković: ‘To je jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije’

Kina je u utorak na virtualnom samitu inicijative Kina+17 ponudila doze cjepiva protiv covida-19 zemljama srednje i istočne Europe te pozvala na jačanje suradnje.

Kina je spremna na suradnju na području cjepiva, rekao je predsjednik Xi Jinping na videokonferenciji sa čelnicima 17 zemalja srednje i istočne Europe, izvijestila je kineska novinska agenciju Xinhua.

Razmotrit će slične mogućnosti s ostalim zemljama regije

Xi je podsjetio da je Srbija već primila milijun doza cjepiva koje proizvoda kineska tvrtka te da je Mađarska također potpisala sporazum s kineskim proizvođačem. Kina će, kako je rekao šef države Xi Jinping, razmotriti slične mogućnosti s ostalim zemljama regije. Ključ trajnog odnosa Kine i zemalja regije je u otvorenosti i sudjelovanju, smatra Xi.

Peking je posljednjih godina investirao milijarde eura u infrastrukturne projekte u južnoj i istočnoj Europi, što je naišlo na kritike Europske unije. Bruxelles, piše agencija dpa, u tome vidi pokušaj širenja kineskog utjecaja i podjele Europe.

Premijer Andrej Plenković je na virtualnom samitu, koji je odgođen uživo zbog pandemije koronavirusa, rekao kako je Kina+17 “jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije” te je komplementarna Europskoj uniji.

Posljednji sastanak na vrhu inicijative, osnovane 2012. s ciljem jačanja kineskih investicija u Europi, održan je 2019. u Dubrovniku, a tad joj se pridružila i Grčka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj