ODBACIO PRIJEDLOG ATINE! Erdogan: Jedino rješenje za Kipar jeste formiranje dvije države na tom području!

Jedini način da se pronađe rješenje za višedecenijski spor u vezi sa Kiprom jeste da se osnuju dvije države na tom ostrvu, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

On je u obraćanju poslanicima Stranke pravde i razvoja (AKP) rekao da rješenje sa jednom centralnom vladom na Kipru, za koje se zalaže Atina, neće biti na dnevnom redu razgovora.

Lideri Grčke i Kipra izjavili su u ponedjeljak, 8. februara, da će prihvatiti samo mirovni sporazum za ovo ostrvo koji je zasnovan na rezolucijama UN-a, odbacujući formulu sa dvije države, koju podržavaju Turska i Turci sa Kipra, koji naseljavaju sjeverni dio ostrva.

Održavanje razgovora pod okriljem UN-a planirano je sljedećeg mjeseca.

Erdogan je zastupnicima rekao da ne može da se sastane sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom uprkos nastavku razgovora dvije članice NATO-a u vezi sa pravom na istraživanja u Sredozemnom moru.

Turski lider izjavio je da ga je Micotakis “izazvao” i da grčki premijer treba da “zna svoje granice”.

Poruka Mitsotakisu: Ne izazivaj me

Predsjednik Turske Erdogan uputio je poruku grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu da bi trebao prestati s provokacijama.

“Ne izazivaj me, znaj svoje granice. Ako ne znaš, onda si ti pobjegao od stola. Uzdaš se u neke planine, a njih su pokrili snjegovi i nikakva ti korist od njih ne može doći. Mi smo kadri uvijek učiniti sve što je potrebno i ići do kraja u tome, zato ćeš dobro upoznati ljute Turke“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik komentirao je i situaciju na Kipru i poručio da svijet treba znati da Turska više neće dozvoliti da kiparski Turci budu žrtve nerješavanja krize koja na tom otoku traje pola stoljeća.

Jedino moguće rješenje na Kipru

“Vidi se šta ste uradili na Kipru. U šta se uzdate, navodno vam je neka pomoć trebala doći, zar se u to uzdate. Ako je tako, varate se. Neka dođe šta hoće i odakle hoće, znajte da je Turska čvrsto na nogama, da čvrsto stoji na zemlji i da zna šta i kada treba učiniti ono neophodno“, poručio je Erdogan.

Ističući kako grčka strana već pola stoljeća nipodaštava tursku zajednicu na Kipru i uzrokuje bezizlaznost iz krize na tom otoku, Erdogan je kazao kako nema smisla ponovo govoriti o starim formulama rješenja, već kako je neophodno kiparskom pitanju pristupiti na način prikladan novoj eri i sa fokusom na rješenje.

“Iz posljednjih izjava sa grčke strane jasno vidimo da nije došlo ni do najmanje promjene u njihovom stavu nipodaštavanja kiparskih Turaka. Rješenje na bazi uspostave dvije države je ostalo jedino moguće na Kipru. Prihvatili vi to ili ne. Nema više priče o nekakvoj federaciji, pustite to više“, poručio je Erdogan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj