JEFTINIJE OD SOLI I BOLJE ZA OKOLIŠ: U Krakowu kafom posipaju ulice, kafići prikupljaju talog!

Stanovnike Krakova, pitoreskne drevne prijestolnice Poljske, ujutro je probudio miris kafe, ali ne iz šalica nego s ulica, jer se lokalna služba dosjetile talogom kafe posipati snježne površine. 

Odjel za održavanje parkova i zelenih nasada objašnjava da je kafa dobra za okoliš, a usto i jeftinija od soli. Ta je odluka razveselila kako stanovnike tako i brojne kafiće koji sada ostatke kafe ne moraju bacati u smeće. 

Na svojoj web stranici odjel navodi još jedan dobar razlog u prilog kafe: neškodljiva je za pse za razliku od soli koja nije dobra za pseće šapice. 

Više od 50 kafića odazvalo se pozivu i kafeni talog isporučuju službi za posipavanje snježnih površina. Vlasti se k tome nadaju da će ohrabriti stanovnike da više kupuju kafu za van i tako pomognu ugostiteljima “u ovim teškim vremenima” pandemije koronavirusa.

Kafićima i restoranima u Poljskoj sada je dopušteno pripremati pića i obroke samo za van.

To je krasna ideja. Moj pas se veseli – kaže Bartek u šetnji sa svojim psom Furiom, australskim ovčarom. Drugi prolaznik raduje se što se odustalo od upotrebe “štetne soli”, a treći vjeruje da će “odluka potaknuti više ljudi da kupuju kafu za van”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj