KINA ZABRANILA EMITOVANJE BRITANSKOG BBC-a: London odluku ocijenio kao ”neprihvatljivo kršenje medijskih sloboda“

Kina je u četvrtak navečer objavila zabranu emitovanja u zemlji Britanskoj radiodifuznoj korporaciji (BBC) zbog navodne pristranosti.

Image result for china bans bbc

BBC World Newsu sada je zabranjeno emitovanje u zemlji, izvijestila je Kineska globalna televizijska mreža (CGTN), pozivajući se na Nacionalnu upravu za radio i televiziju (NRTA). Neki od BBC-jevih izvještaja o Kini kršili su “principe istinitosti i nepristranosti u novinarstvu“, naveo je CGTN.

Izgleda se da radi o recipročnom potezu, jer je ranije ovog mjeseca britanski regulator za emitovanje oduzeo dozvolu kineskom CGTN-u. U saopštenju regulatora Ofcoma navedeno je da je povučena licenca za CGTN za emitovanje u Velikoj Britaniji nakon što je istragom zaključeno da licencu “pogrešno posjeduje Star China Media Limited“. CGTN je međunarodni satelitski news kanal na engleskom jeziku koji se u Velikoj Britaniji može gledati preko satelita.

Velika Britanija: Neprihvatljiva zabrana emitovanja BBC-a u Kini

Odluka Kine o zabrani emitovanja u zemlji Britanskoj radiodifuznoj korporaciji (BBC), ”neprihvatljivo je kršenje medijskih sloboda“, kazao je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dominic Raab.

Kina ima neke od najstrožih ograničavanja medijskih i internet sloboda širom zemaljske kugle, a posljednji korak će samo narušiti reputaciju Kine u očima svijeta“, napisao je Raab na Twitteru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj