OGLASILI SE AMBASADA USA, DELEGACIJA EU I OHR! Međunarodni predstavnici u BiH uputili poziv novom rukovodstvu VSTV-a da ubrza reforme!

Ambasade USA i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini saopćile su kako su primile k znanju jučerašnje izbore Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za novog predsjednika, potpredsjednike i stalnog člana ove institucije.

Image result for ambasada sad-a i eu oglasili se

U danas objavljenoj zajedničkoj izjavi, predstavnici SAD i EU zahvaljuju se sutkinji Saneli Gorušanović-Butigan na konstruktivnoj ulozi u osiguravanju kontinuiteta aktivnosti Vijeća tokom prelaznog perioda. Ovim imenovanjima bi se bi trebao okrenuti novi list i započeti novo poglavlje, smatraju oni.

“Očekujemo da novo rukovodstvo VSTV-a hitno ubrza pravosudne reforme koje su neophodne za integraciju Bosne i Hercegovine u EU. Naredni koraci VSTV-a će odrediti njegov kredibilitet naspram javnosti kao i donatorskoj zajednici koja pomaže ovu instituciju. Kredibilan, transparentan i pouzdan VSTV preduvjet je za funkcionisanje vladavine prava u BiH. Očekujemo od članova VSTV-a da vode svojim primjerom”, navode iz ambasada USA i EU.

U izjavi se dodaje kako bi glavni prioritet VSTV-a trebalo da bude biti temeljita provedba izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u koje se odnose na integritet, a nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji trenutni nacrt. Izmjene i dopune Zakona kojima se uspostavlja sistem provjera imovine, pravni lijek za odluke o imenovanjima, regulisanje sukoba interesa članova VSTV-a, poboljšane odredbe o razrješenju članova VSTV-a, te poboljšani disciplinski postupci za sudije i tužioce, sveukupno će ojačati integritet nosilaca pravosudnih funkcija, stoji u njihovom zajedničkom saopćenju.

“To uključuje uspostavljanje Odjela za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, zaduženog za provjeru izjava o imovinskom stanju, istovremeno osiguravajući da unapređenje praksi imenovanja i ocjenjivanja rada ostaju prioritet. U skladu sa preporukama iz Priebeovog izvještaja, VSTV mora uspostaviti rigorozan i kredibilan sistem provjera izjava o imovini kako bi počeo sa vraćanjem povjerenja javnosti u ovu instituciju i cjelokupno pravosuđe.”

Evropska unija u BiH i Ambasada USA navode kako će, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima, te, što je najvažnije, građanima BiH, nastaviti pomno pratiti rad VSTV-a i cjelokupnog pravosuđa.

Podržavamo konstruktivne korake s ciljem vraćanja povjerenja i unaprjeđenja funkcionisanja vladavine prava i učinkovitosti, integriteta i odgovornosti pravosuđa”, navodi se u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Inzko: Narodi i građani BiH zahtijevaju i zaslužuju odgovoran pravosudni sistem

Visoki predstavnik Valentin Inzko čestitao je novoizabranom predsjedniku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Halilu Lagumdžiji, kao i Biljani Simeunović i Saneli Gorušanović-Butigan, koje su izabrane za potpredsjednice.

“Narodi i građani BiH zahtijevaju i zaslužuju odgovoran pravosudni sistem. Vraćanje povjerenja javnosti u pravosudne institucije mora biti vodeće načelo u narednom periodu i uloga VSTV-a u tom procesu je presudna. Ova institucija treba predvoditi u naporima na reformi pravosuđa, osiguravajući neovisnost, nepristranost i profesionalnost pravosuđa u BiH”, rekao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj