ISTAKNUTI BRITANSKI ADVOKAT: Karim Kan izabran za novog glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Trenutno najcjenjeniji i vodeći britanski advokat Karim Kan izabran je za novog glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (ICC).

Kako navodi BBC, Karim Kan je u drugom krugu glasanja za mjesto glavnog tužioca osvojio glasove 72 od 123 zemlje, te će tako u junu 2021. godine započeti svoj mandat u Hagu koji će trajati narednih devet godina.

Kan je za mjesto glavnog tužioca pobijedio kandidate Irske, Italije i Španije, a na ovom mjestu naslijediće glavnu tužiteljku iz Gambije Fatu Bensudu.

Kako se navodi, britanski advokat svjetskog glasa slovi za jednog od najiskusnijih sudija u području ratnih zločina i ratnog prava.

Trenutno, Kan obavlja funkciju pri Ujedinjenim nacijama gdje vodi istragu o ratnim zločinima koje je počinila takozvana Islamska država u Iraku.

U svojoj 27-godišnjoj advokatskoj karijeri ranije je radio za tužilaštvo na međunarodnim krivičnim sudovima za zločine počinjene u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i tokom genocida u Ruandi.

Na Međunarodnom krivičnom sudu branio je brojne političke zvaničnike kao što su zamjenik predsjednika Kenije Vilijam Ruto, a između ostalog učestvovao je u odbrani sina Muamera Gadafija Saifda al-Islama.

Njegovo imenovanje pozdravio je i britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab koji je naglasio kako Kan ima veliko iskustvo u međunarodnom pravu.

“Karimovo veliko iskustvo u međunarodnom pravu biće presudno u osiguranju pravde za sve žrtve kao i konačno dovođenje odgovornih za najteže zločine pred sud”, rekao je Rab.

Među prvim zadacima novog glavnog tužioca biće donošenje odluke o načinu vođenja kontroverznih istraga ratnih zločina u Avganistanu kao i na okupiranim palestinskim teritorijama što je već sada naišlo na negodovanje Izraela.

Takođe, Kan će morati pokrenuti i procese u vezi sa ratnim zločinima u Jemenu, nakon što je Evropski parlament zatražio da se ICC aktivnije uključi u ovaj slučaj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj