LONDON DIJELI ZABRINUTOST WASHINGTONA! Kina uzvratila na optužbe USA o uskraćivanju informacija WHO-u!

Kina i USA nastavile su spor o odgovornosti za pandemiju koronavirusa čije je porijeklo delegacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istraživala u Kini.

Image result for who corona chinaSavjetnik Bijele kuće za državnu bezbjednost Džejk Saliven (Jake Sullivan) rekao je 12. februara da je Vašington “duboko zabrinut zbog načina na koji su prenošeni rani nalazi istrage COVIDA-19 i zbog postupka kojima se do njih došlo”.

“Nužno je da izveštaj (WHO) bude nezavisan, i da u nalazima stručnjaka ne bude intervencija kineske vlade ili promjena (podataka)”, rekao je Saliven i istakao da “Kina mora staviti na raspolaganje svoje podatke od najranijih dana pojave (virusa) da bi bolje razumjela ovu pandemiju i pripremila se za sljedeću”.

Kina je dva dana kasnije, 14. februara, izjavom svoje ambasade u Vašingtonu odgovorila da su SAD već “teško oštetile međunarodnu saradnju” u vezi s pandemijom, a da sada “upiru prstom u druge zemlje koje su vjerno podržavale WHO i (upiru i u) samu WHO”.

Kina je ipak pozdravila odluku novog američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da vrati SAD u WHO, čime je on preokrenuo odluku prethodne vlade Donalda Trampa.

Rab: Britanija dijeli zabrinutost USA

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab (Dominic Raab) izjavio je da deli zabrinutost sa USA da li je Kina omogućila pun pristup podacima istražnom timu SZO.

“Dijelimo zabrinutost da li će istražni tim WHO-a imati punu saradnju i dobiti odgovore za kojima traga i stoga ćemo nastaviti da vršimo pritisak da im se omogući potpuni pristup podacima koji su im potrebni”, rekao je Rab u intevjuu za BBC, a prenosi Rojters.

Član istražnog tima WHO-a Džon Votson (John Watson) izjavio je u odvojenom intervjuu za BBC da su istražitelji dobili veliki broj informacija i analizirali prve slučajeve COVID-19 iako im kineske vlasti nisu stavile na uvid sirove podatke.

Tim WHO-a s naučnicima iz deset država svijeta je prošle nedjelje, poslije više od mjesec dana rada, napustio kineski Vuhan.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj