VLADAR DUBAIJA NA TWITTERU: Pogledajte prvu sliku Marsa koju je poslala arapska letjelica!

Svemirska sonda Hope, koju su prije nekoliko mjeseci lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), poslala je prvu sliku Crvenog planeta, objavila je danas nacionalna svemirska agencija, nekoliko dana nakon što je letjelica uspješno ušla u njegovu orbitu.

Pogledajte prvu sliku Marsa koju je poslala arapska letjelica

Na slici je “najveći vulkan Sunčeva sistemaa, Olympus Mons, obasjan ranojutarnjom sunčevom svjetlošću”, stoji u priopćenju te se dodaje da je slika snimljena u srijedu s visine od 24.700 kilometara iznad površine Marsa, dan nakon što je sonda uspjela ući u orbitu ovog planeta.

Šeik Mohamed bin Rašid Al-Maktum, premijer UAE-a i vladar Dubaija, sliku u boji podijelio je na Twitteru.

“Prva slika Marsa koju je zabilježila prva arapska sonda u historiji zemlje”, napisao je.

Misija je osmišljena da bi otkrila nepoznanice o vremenskim prilikama na Marsu, a UAE želi i da posluži kao nadahnuće mladim ljudima iz regije.

Prva od tri letjelice koje ovog mjeseca stižu do Marsa

Sonda Hope prva je od triju svemirskih letjelica koje tokom ovog mjeseca stižu do Crvene planete nakon što su Kina i SAD u julu pokrenuli vlastite misije, koristeći razdoblje kada su Zemlja i Mars najbliži. AFP piše da je pothvat Ujedinjenih Arapskih Emirata tempiran tako da se poklopi s obilježavanjem 50. godišnjice ujedinjenja sedam emirata.

Letjelica će oko Crvenog planeta kružiti najmanje jednu marsovsku godinu, odnosno 687 dana, koristeći pritom tri specifična instrumenta kojima će pratiti atmosferu Marsa.

Očekuje se da će transmisija većeg broja informacija započeti u septembru 2021., a prikupljeni podaci bit će dostupni svim naučnicima svijeta koji će ih moći proučavati.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj