NOVI PROTESTI U MIJANMARU: Studenti na ulicama Yangona, isključen internet!

Novi protesti izbili su danas u Yangonu, najvećem gradu Mijanmara, nakon što je noćas isključen internet, a vojska raspoređena na ulicama, javio je AFP. Stotine studenata tehničkog i mašinskog fakulteta okupilo se u sjevernom dijelu grada, dvije sedmice nakon što je vojna hutna preuzela vlast.

Studenti na ulicama Yangona, isključen internet

Hunta je nedavno pojačala napore da uguši rastuću kampanju građanske neposlušnosti radi povratka na vlast svrgnute liderke zemlje Aung San Suu Kyi.

Isključenje interneta uslijedilo je ubrzo nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se vide vojna vozila i vojnici u nekim dijelovima zemlje. Monitoring grupa “Netblocks” saopštila je da je “državno gušenje informacija” skoro potpuno skinulo Mijanmar sa svjetske informacione mreže.

Vojnici u kvartu Mitkina ispalili su suzavac, a onda otvorili vatru prema grupi koja se okupila da zaustavi najavljeno gašenje elektro-mreže. Novinar na licu mjesta rekao je da nije jasno da li je vojska upotrijebila gumene metke ili bojevu municiju.

Lokalni mediji javili su da je najmanje petoro novinara, koji su pratili proteste, privedeno i objavili su fotografije na kojima se vide ranjena lica. U zajedničkom sapštenju ambasadora SAD, Britanije i EU apeluje se na snage bezbjednosti da ne povređuju civile.

“Pozivamo snage bezbjednosti da se uzdrže od nasilja protiv demonstranata, koji protestuju protiv zbacivanja svoje legitimne Vlade”, navodi se u saopštenju, prenio je AFP.

Američka Ambasada savjetovala je svojim državljanima da ostanu u zatvorenom i da ne rizikuju kršenje noćnog policijskog časa. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj