IRAČKE VLASTI POKRENULE ISTRAGU O NAPADU NA AMERIČKU BAZU U ERBILU! Saudijska Arabija i Emirati osudili ‘kukavičke napade koji su prijetnja sigurnosti Iraka i regije’

Istraga o smrtonosnom napadu na iračku regiju Erbil već je pokrenuta u saradnji s regionalnom vladom, rekao je u utorak premijer Iraka Mustafa al-Kadhimi.

kukavi-ke-napade123

U ponedjeljak navečer ubijen je civilni dobavljač, a još šest osoba, uključujući pripadnike američke vojske, kada je više raketa pogodilo Erbil i okolicu u 21:30 po lokalnom vremenu.

‘Cilj je stvaranje haosa’

Američka koalicija u Iraku saopćila je da je riječ o najtežem napadu na koalicione snage u ponedjeljak za gotovo godinu dana, usljed eskalacije napetosti između američkih snaga, njihovih iračkih i kurdskih saveznika s jedne, i iračkih milicija s druge strane, prenosi Rojters. Portparol koalicije saopštio je da je došlo do napada na snage koalicije u kurdskom gradu Erbilu.

“Teroristički akt koji je ciljao regiju Kurdistan ima za cilj stvaranje haosa”, citirala je premijera iračka novinska agencija. Iračka vlada odlučna je u namjeri da osigura da situacija u regiji bude bez sukoba i da se Irak ne pretvori u zonu sukoba, rekao je.

Kurdski izvori bezbjednosti saopštili su su da su najmanje tri rakete pogodile područje nedaleko od međunarodnog aerodroma u Erbilu.

Američke snage nalaze se u vojnoj bazi odmah pored civilnog aerodroma. Odgovornost za napad preuzela je grupa Saraja Avlaja al-Dam. Američki državni sekretar Anthony Blinken saopštio je da su SAD ogorčene zbog napada.

Saudijska Arabija i Emirati osudili ‘kukavički teroristički napad’

Saudijska Arabija u utorak je osudila “teroristički napad” koji je ciljao međunarodni aerodrom Erbil u Iraku, izvijestila je Saudijska novinska agencija pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova najoštrije je osudilo “kukavičke napade koji prijete sigurnosti i stabilnosti Iraka i regije”, navodi se u izvještaju SPA. Kraljevinaje potvrdila da se solidariše s Irakom i njegovim narodom i podržava “sve korake i mjere koje poduzima za očuvanje svoje sigurnosti”, naveli su iz saudijskog MVP-a.

Ujedinjeni Arapski Emirati također su najoštrije osudili teroristički napad koji je ciljao nekoliko lokacija u gradu Erbilu i njegovim predgrađima u regiji Kurdistan u Iraku, izvijestila je novinska agencija Emirates (WAM).

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje UAE-a reklo je u izjavi da “UAE oštro osuđuje ova kriminalna djela i odbacuje sve oblike nasilja i terorizma usmjerene na remećenje sigurnosti i stabilnosti”.

Ujedinjene nacije izrazile su žaljenje zbog smrtonosnih raketnih napada na irački sjeverni region Kurdistana zbog kojih je jedna osoba poginula, a nekoliko drugih ranjeno, izjavila je u utorak specijalna izaslanica UN-a u Iraku Jeanine Hennis.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj