ISTOG DANA KADA JE MILICIJA HUTA SLUŽBENO SKINUTA SA LISTE TERORISTIČKIH ORGANIZACIJA! USA pozvale jemenske Hute da obustave vojne operacije nakon što su napali grad Marib!

Sjedinjene Američke Države (USA) pozvale su u utorak miliciju jemenskih Huta koju podržava Iran, da zaustavi svoj “napad” na jemenski grad Marib.

123456

USA pozvale jemenske Hute da obustave vojne operacije

“Napad Huta na Marib akcija je grupe koja nije posvećena miru ili okončanju rata koji pogađa narod Jemena”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price. Priceova izjava dolazi istog dana kada je Washington službeno skinuo militantni pokret Ansarulah sa liste terorističkih organizacija.

Marib je jedno od posljednjih uporišta jemenske vlade na sjeveru, a Washington je u utorak rekao da će napad Huta “samo povećati broj interno raseljenih osoba i pogoršati humanitarnu krizu”. “Sjedinjene Države pozivaju Hute da zaustave napredovanje u Maribu i prekinu sve vojne operacije i okrenu se pregovorima”, rekao je Price.

Uprkos američkom potezu da ukloni Hute i njihove vođe sa terorističke liste, grupa je nastavila napadati Saudijsku Arabiju i područja pod nadzorom vlade u Jemenu.

Sve češći napadi na Saudijsku Arabiju

Prošle sedmice Huti su tvrdili da je raketnim napadom pogođen civilni avion na aerodromu Abha u Saudijskoj Arabiji. Sličan napad pokušan je i danas.

Arapska koalicija objavila je da je presrela i uništila bespilotnu letjelicu koju je lansirala milicija Huta, a koja je u utorak krenula prema međunarodnom aerodromu Abha u Saudijskoj Arabiji. Komadići drona razbacani su po aerodromu nakon što je koalicija presrela napad, rekao je glasnogovornik. Nije izvješteno o žrtvama ili povrijeđenima.

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj