KINESKA KOMUNISTIČKA PARTIJA NAM JE PROTIVNIK, A NE PARTNER! Republikanci u Kongresu pripremaju 17 zakona: ‘Bajdenove izvršne uredbe osnažuju najvatrenijeg protivnika USA, uveo je Kinu i Rusiju u američku elektroenergetsku mrežu’

Najviši konzervativni poslanici u Zastupničkom domu američkog Kongresa pokreću zakonodavni ‘blitz krieg’ protiv politike aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena (Joea Bidena), ukazujući na njegov mlaki pristup kada je riječ o prijetnji kineske komunističke partije i Bajdenov relaksirajući odnos s komunistima u Pekingu.

bajden-china

Napori, predvođeni predsjednikom Republikanskog studijskog odbora (RSC), predstavnikom Jimom Banksom (R-IN), sastojat će se od slanja poruka, kao i od puštanja u proceduru niza zakonodavnih prijedloga dizajniranih za suzbijanje kineskog utjecaja i agresije te za razotkrivanje Demokratske partije i Bajdena i njihovog dodvoravanja Pekingu.

‘Kineska komunistička partija nam ne može biti partner’

“Bajdenova je administracija povukla gotovo svaku pojedinačnu tešku akciju koju je Trampova administracija poduzela prema Kini i već je pokazala jasan obrazac vraćanja na isprobanu i neuspjelu strategiju podrške usponu Kine“, rekao je Banks američkim medijima.

„Nije dovoljno nadmetati se s Kinom, moramo nastaviti pristup predsjednika Trampa da se suprotstavi Kini. Kineska komunistička partija nije partner, ona predstavlja najveću prijetnju slobodi i prosperitetu USA i svijeta, a ako ih ne budemo tretirali kao takve, požnjet ćemo teške posljedice”, kazao je on.

RSC je sastavio pozadinski memorandum na šest stranica koji objašnjava stavove konzervativaca u parlamentu o Kini i, posebno, zabrinutost Bajdenovim pristupom prema KPK u usporedbi s pristupom bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

‘Bajdenove izvršne uredbe osnažuju najvatrenijeg protivnika USA’

Dokument počinje objašnjavanjem razlike u filozofiji i pristupu Kini od strane Bajdena i Trampa, a zatim se navodi niz izvršnih uredbi koje je Bajden već poduzeo i koje osnažuju najvatrenijeg protivnika USA.

Samo za vrijeme svog drugog dana na vlasti, Bajden je izdao niz izvršnih uredbi pomažući KPK, uključujući i onu kojom je vratio USA u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) čak i nakon napora da prikrije kinesko porijeklo pandemije koronavirusa. Drugom uredbom omogućava kineskim komunistima i Rusima pristup američkoj elektroenergetskoj mreži, poništavajući Trampovu uredbu kojom im je zabranio ulazak u nacionalnu opskrbu energijom USA.

Pet dana kasnije, Gina Raimonda, Bajdenova kandidatkinja za ministra trgovine, odbila je zadržati kinesku tehnološku firmu Huawei na spisku neprijateljskih entiteta Ministarstva trgovine, što je u stvari crna lista koja sprječava da se u USA koristi tehnologija kompanije.

Dan nakon toga, Bajdenovo Ministarstvo financija odgodilo je do maja izvršnu uredbu kojom je Tramp uveo sankcije kineskim vojnim kompanijama koje djeluju u Sjedinjenim Državama. To je sve uradio samo u prvoj sedmici u uredu.

Dokument RSC-a nastavlja se potom objašnjenjima Bajdenovih poteza gdje se tačku po tačku analizira kako je Bajden potkopao USA i osnažio Kinesku komunističku partiju kada je u pitanju njegov pristup politici Pacifičkog obruča od početka njegove administracije.

Bajdenov kabinet pun ‘kineskih ljudi’?

Dokument RSC također sadrži osnovne informacije o nekoliko imenovanih zvaničnika u Bajdenovoj administraciji i popis njihovih veza s KPK. Zvaničnici navedeni u dokumentu uključuju savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, kandidatkinju za veleposlanicu pri Ujedinjenim nacijama Lindu Thomas-Greenfield, kandidata za podsekretara za odbrambenu politiku Colina Kahla, državnog sekretara Tonyja Blinkena, ministra financija Janet Yellen, kao i Raimonda, pa čak i sekretara za nacionalnu sigurnost Alejandra Mayorkasa i direktora CIA-e Williama Burnsa.

Drugim riječima, kineski pipci unutar Bajdenove administracije rašireni su po cijeloj saveznoj vladi na visokim položajima i to svugdje, od Bijele kuće CIA-e, preko State Departmenta do Pentagona i Odjela za nacionalnu sigurnost, pa čak i u odjelima trezora i trgovine, navodi se u dokumentu.

‘Predložit ćemo 17 zakona za suzbijanje kineskog utjecaja’

Banksov tim je kazao da se predsjedavajući Odbora namjerava suprotstaviti Bajdenovom mehkom pristupu Kini pokazujući da konzervativci i republikanci znaju da je Kina američki protivnik, iako Bajden Kinu vidi kao partnera Americi. Rekli su da se konzervativci žele suprotstaviti Kini, dok Bajden samo želi jednostavnu konkurenciju s Kinezima – nešto što konzervativci znaju da je nemoguće jer Kinezi ne vode pošten rat.

Napori RSC-a da razotkrije i suprotstavi se Bajdenu uključivat će predlaganje najmanje 17 zakona od strane desetak republikanaca iz Doma kojima će se usredsredili na prijetnju Kineske komunističke partije Americi. Najveći zastupnički klub konzervativaca u Zastupničkom domu, vjeruje da Bajdenova administracija, u najboljem slučaju, nije usredotočena ili, što je još gore, loše postupa. Mnogi od ovih zakona dizajnirani su da razotkriju izvršne uredbe koje je Bajden već poduzeo pomažući Kini ili je naznačio da namjerava poduzeti u vezi s Kinom, a njihova sudbina je nejasna u Zastupničkom domu koji kontroliraju demokrate.

Pet zakona uputit će sam zasupnik Banks. Njima želi zaustaviti financiranje Narodnooslobodilačke vojske (PLA) Kine, postaviti ograničenja za akvizicije Narodne Republike Kine (NR Kina) i tri zakona koja imaju ranije osiguranu široku podršku. Prvi, koji je u Senatu predložio i senator Marco Rubio (R-FL), je Zakon o zaštiti potrošača na mreži. Drugi i treći, oba spomenuta u prošlogodišnjem izvještaju Republikanske partije u Zastupničkom domu o Kini, su Zakon o sigurnim prijelazima u karijeri za obavještajce i stručnjake za nacionalnu sigurnost i Zakon o zaštiti američkih univerziteta.

Pelosi povukla demokrate iz dvopartijske Radne grupe za Kinu

Primjetno je da Banks slijedi politike preporučene od strane Republikanske radne skupine za Kinu iz 2020. godine.

Taj je poduhvat trebao biti dvopartijski, predvođen predsjednicom doma Nancy Pelosi i liderom manjine Kevinom McCarthyjem, ali Pelosi je demokrate povukla iz toga samo čim je pandemija koronavirusa dosegla američke obale početkom 2020.

Republikanci su, međutim, nastavili sa radnom skupinom i prošle godine neposredno prije izbora izradili preporuke za naciju u borbi protiv rastućeg uticaja KPK u USA.

(Global CIR/A.Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj