ŠEF AMERIČKE DIPLOMATIJE RAZGOVARAO SA ČAVUŠOGLUOM! USA traže od Turske da se riješi sistema S-400, isti dan američki ambasador u Ankari pozvan na razgovor u tursko Ministarstvo vanjskih poslova!

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je jučer telefonom s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom, objavio je State Department.

erdogan-blinken-avu-oglu

Tokom razgovora naglašena je dugotrajna važnost američko-turskih bilateralnog odnosa, zajedničkog interesa za suzbijanjem terorizma i važnost demokratskih institucija, inkluzivnog upravljanja i poštivanja ljudskih prava.

“Obje strane obvezale su se da će ojačati suradnju i podršku političkom rješenju sukoba u Siriji. Sekretar je izrazio saučešće zbog smrti turskih talaca u sjevernom Iraku i potvrdio naše mišljenje da teroristi PKK snose odgovornost”, navodi se u saopćenju.

“Sekretar Blinken pozvao je Tursku da ne zadržava ruski raketni sistem zemlja-zrak S-400. Sekretar je također izrazio podršku tekućim istražnim razgovorima između NATO saveznika Turske i Grčke”, dodaje se na kraju.

Izjava State Departmenta o odgovornosti PKK za smrt 13 državljana Turske bila je bitno drugačija dan raanije (14.1.2021), što je izazvalo burne reakcije Ankare.

Erdogan optužio USA da podržava teroriste

Turska je u ponedjeljak pozvala ambasadora USA u Ankari kako bi prenijela “najoštriji protest’ zbog  izjave State Departmenta o ubistvu 13 otetih Turaka u Iraku, koju je predsjednik Tayyip Erdogan nazvao “farsom”.

Turska je priopćila u nedjelju da su borci zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) pogubili zarobljenike, uključujući tursko vojno i policijsko osoblje, usred vojne operacije na sjevernom Iraku, gdje ih je grupa držala.

Sjedinjene Države izjavile su da stoje Tursku kao članicu NATO-a i da osuđuju ubistva ako se potvrdi da odgovornost snosi PKK. Zvaničnu Ankaru, koju je već ranije razljutilo partnerstvo Washingtona s kurdskim borcima u susjednoj Siriji, razbjesnila je uvjetovanost američke izjave.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je USA da podržavaju “teroriste”. “Izjava koju su dale USA je farsa”, rekao je Erdogan u ponedjeljak. “Rekli ste da niste podržavali teroriste, a zapravo ste na njihovoj strani i iza njih”, rekao je Erdogan u televizijskim primjedbama kritizirajući izjavu američkog State Departmenta, koja nije prihvatila izvještaj Ankare o incidentu.

Turska je ovog mjeseca pokrenula vojnu operaciju protiv baza PKK u sjevernom Iraku za koju je Erdogan rekao u ponedjeljak da je dijelom pokrenuta za oslobađanje 13 talaca. Tokom operacije, prema turskom ministru odbrane, ubijeno je i najmanje 48 članova kurdske oružane skupine.

PKK, koju su SAD i drugi zapadni saveznici označili “terorističkom” grupom, od 1984. godine vodi oružanu pobunu protiv turske države za koju se vjeruje da je ostavila desetine hiljada mrtvih.

‘Žalimo zbog smrti turskih civila, ali čekamo potvrdu da iza ubistava stoji PKK’

Američki State Department u nedjelju je rekao da “žali zbog smrti turskih građana”, ali da čeka daljnju potvrdu da je izvještaj Ankare o smrti 13 muškaraca istinit. PKK je rekla da je njih 13 umrlo kada su turske snage bombardirale pećinu u kojoj su bili muškarci. “Ako se potvrde izvještaji da je za smrt turskih civila odgovorna PKK, označena teroristička organizacija, najoštrije ćemo osuditi ​​tu akciju”, navodi se u izjavi State Departmenta.

Erdogan je kazao da njegovi saveznici u NATO-u trebaju odabrati stranu. „Nakon ovoga, postoje dvije mogućnosti. Ili djelujte s Turskom bez ikakvih “ako” ili “ali”, bez ispitivanja, ili ćete biti partner svakom ubistvu i krvoprolićima”, rekao je. “Teroristička organizacija na našem pragu, na našim granicama, ubija nevine.”

Turska kritizira USA zbog osiguranja oružja za YPG, što je za Tursku isto što i PKK, jer Turska vjeruje da će oružje koje međunarodna koalicija daje YPG-u borbi protiv DAIŠ-a u Siriji jednoga dana biti preusmjereno u Tursku.

(Global CIR/A.Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj