FINALIZIRANI SPORAZUMI: EU osigurala 200 miliona doza Pfizerovih i 300 miliona doza Moderninih vakcina!

Pfizer i BioNTech saopćili su danas da su finalizirali sporazum o snabdijevanju Evropske unije (EU) s još 200 miliona doza vakcine protiv COVID-19.

Image result for eu vakcine globalcir.com

Američka i njemačka kompanija navode da su te doze osigurane nakon 300 miliona doza koje su prvobitno naručene. Evropska komisija ima na raspolaganju opciju da zatraži još 100 miliona doza.

Dvije kompanije saopćile su kako se očekuje da tih 200 miliona doza bude isporučeno u ovoj godini, uz procijenjenih 75 miliona doza u drugom kvartalu.

Vakcina Pfizer-BioNTech prva je od tri koje su do sada odobrene za korištenje u Evropskoj uniji, koja se suočava s kritikama zbog sporog početka vakcinacije u poređenju sa zemljama kao što su Izrael, velika Britanija i Sjedinjene Države. Druge dvije vakcine odobrene za korištenje u Evropskoj uniji su Moderna i AstraZeneca, prenosi AP.

EK osigurala nabavku dodatnih 300 miliona doza vakcina od “Moderne”

Evropska komisija (EK) danas je potpisala drugi ugovor s farmaceutskom kompanijom “Moderna” o nabavci dodatnih 300 miliona doza vakcina protiv koronavirusa, od čega bi 150 miliona doza bilo isporučeno ove godine, a 150 miliona sljedeće godine.

“Danas smo osigurali 300 miliona dodatnih doza vakcina protiv koronavirusa koje proizvodi Moderna. Vakcina te kompanije jedna je od tri koja su dosad odobrena za upotrebu u Evropskoj uniji”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

S ovim dodatnim dozama, EU je osigurala oko 2,6 milijardi doza za svoje građane kao i za susjedne zemlje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj