BAJDEN OBEĆAO NASTAVAK PROCESA NORMALIZACIJE ODNOSA IZRAELA SA ARAPSKIM DRŽAVAMA! Američki predsjednik u razgovoru s Netanyahuom potvrdio ‘nepokolebljivu posvećenost sigurnosti Izraela’

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i premijer Benjamin Netanijahu (Netanyahu) razgovarali su telefonom u srijedu, gotovo mjesec dana nakon što je Biden stupio na dužnost. Netanijahu je prvi lider sa Bliskog istoka koga je pozvao novi američki predsjednik.

bajden-netanyahu123

Topao i prijateljski” razgovor trajao je gotovo sat vremena, rekli su iz kabineta izraelskog premijera. “Dvojica čelnika naglasila su svoje dugogodišnje lične veze i poručila da će zajedno raditi na jačanju čvrstog saveza između Izraela i SAD-a”, navodi se u izvještaju.

Netanijahu i Bajden razgovarali su o nastavku promocije mirovnih sporazuma između Izraela i država u regiji (Abrahamov sporazum), iranskoj prijetnji i regionalnim izazovima. Lideri su se složili da nastave međusobni dijalog.

Bajden je također čestitao Netanijahuu na vodstvu u borbi protiv pandemije COVID-19 i razmijenili su mišljenja o tom pitanju, navodi se u izjavi iz ureda premijera.

Bajden je potvrdio svoju ličnu historiju nepokolebljive posvećenosti izraelskoj sigurnosti u razgovoru s izraelskim premijerom Netanijahuom“, navodi se u izjavi Bijele kuće. “Bajden je naglasio američku podršku nedavnoj normalizaciji odnosa između Izraela i zemalja arapskom i muslimanskom riječju“, te “naglasio važnost rada na unaprijeđenju mira u cijeloj regiji, uključujući i mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca”, dodaje se u izjavi. “Bio je to dobar razgovor“, rekao je Bajden novinarima u Ovalnom uredu.

Telefonski poziv uslijedio je dan prije nego što se očekuje da će američki državni sekretar Antony Blinken održati video konferenciju sa svojim kolegama iz grupe E3, evropskim zemljama – Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom – koje su potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Sastanak dolazi nakon što je Teheran objavio da neće dopustiti hitne inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju ako USA do 21. februara ne ukinu sankcije uvedene 2018. godine.

USA su najbliži saveznik Izraela, pružajući oko 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći i štiteći ga od napada u međunarodnim organizacijama zbog njegove politike prema Palestincima.

(Global CIR/A. Jašarević)

  1. […] BAJDEN OBEĆAO NASTAVAK PROCESA NORMALIZACIJE ODNOSA IZRAELA SA ARAPSKIM DRŽAVAMA! Američki predsj… IZRAEL ANGAŽIRAO DIPLOMATSKU I LOBISTIČKU MREŽU: Lobiraju kod saveznika da se obustave istrage izraelskih ratnih zločina pred Međunarodnim krivičnim sudom RAZGOVARALI PUTIN I NETANYAHU! Prema zvaničnim saopćenjima razgovarali o ‘koordinaciji aktivnosti u Siriji’, nezvanično bilo je riječi o presudi Međunarodnog krivičnog suda! NJEMAČKA I MAĐARSKA PROTIV PROCESUIRANJA IZRAELA PRED MEĐUNARODNIM KRIVIČNIM SUDOM! Heiko Maas: ‘Sud nije nadležan zbog odsustva elementa palestinske državnosti koji zahtijeva međunarodno pravo’ Objavljeno u: […]

Komentiraj