DEMOKRATSKA PARTIJA PREDSTAVILA ZAKON: Bajden planira dodijeliti državljanstva za 11 miliona ilegalnih migranata!

Demokrate su u četvrtak objavile zakon o planu predsjednika Joea Bidena (Džoa Bajdena) da otvori put za dodjelu državljanstva za 11 miliona imigranata bez dokumenata, rekavši da nema opravdanja za uskraćivanje stalnog doma u Sjedinjenim Državama.

bajden-USA

Državljanstva i radne dozvole za 11 miliona migranata

Vodeći predstavnici demokrata rekli su da je zakon koji su republikanci blokirali više od deset godina “već prevaziđen i nije donesen na vrijeme”, napominjući da većina onih na koje se odnosi već dugi niz godina živi u zemlji, s domovima, firmama i djecom te unucima rođenim u SAD-u.

Demokratska administracija će ponuditi osmogodišnji put do državljanstva za većinu od 11 miliona migranata bez riješenog statusa u USA. Neki, uključujući ljude koji su u zemlju dovedeni kao djeca – takozvani ‘sanjari’ i poljoprivrednici, dobit će neposredan put do stalnog boravka ili “zelenu kartu”, koja će im omogućiti legalni rad. Među ostalim kojima se obraćaju su desetine hiljada ljudi koji su godinama boravili u Sjedinjenim Državama pod privremenim zaštićenim statusom (TPS) zbog nasilnih prevrata ili prirodnih katastrofa u svojim matičnim zemljama.

Naglašavajući prekid sa oštrom antiimigracijskom politikom bivšeg predsjednika Donalda Trampa, zakon takođe predlaže da se zaustavi žigosanje imigranata bez dokumenata kao “vanzemaljaca” u američkom zakonu. Umjesto toga, oni će se nazivati ​​manje pejorativnim nazivom “nedržavljanima”.

‘Moralni i ekonomski imperativ’

“Vrijeme je da svih 11 miliona dokumenata izvedemo iz sjene”, rekao je demokratski senator Bob Menendez. “Imamo ekonomski i moralni imperativ da donesemo veliku, hrabru i inkluzivnu imigracionu reformu koja nikoga ne ostavlja na cjedilu, ni naše sanjare ni vlasnike TPS-a, niti naše poljoprivrednike i mesare, kao ni naše fizičke radnike, ni naše roditelje, prijatelje i komšije”, kazao je on.

Menendez je napomenuo da mnogi od njih rade u poljoprivrednoj, prehrambenoj i zdravstvenoj industriji koje su bile ključne za održavanje države tokom pandemije Covid-19, riskirajući pritom veće stope zaraze koronavirusom i smrti. “Oni su neophodni radnici, toliko bitni da naša ekonomija ne bi funkcionirala bez njih. Ipak, oni žive u stalnom strahu”, rekao je.

Zakon je uslijedio nakon Bajdenove najave 20. januara, njegovog prvog dana mandata, da će se preoblikovati američku politiku prema imigrantima bez dokumenata, kao i prema ljudima koji stižu na američko-meksičku granicu u potrazi za poslom ili kao izbjeglice.

Bajden ublažava restrikcije na granicama

Bivši američki predsjendik Donald Tramp pokušao je preokrenuti program ‘Dreamers’ pokrenut od strane Obamine administracije potpisavši više od 400 izvršnih naredbi radi suzbijanja imigracije i kažnjavanja migranata bez dokumenata. Kako bi zaustavio ilegalne migracije i narko-terorizam Tramp je naredio izgradnju graničnog zida sa Meksikom čiji je veći dio završen za vrijeme njegovog mandata (više od 400 milja). Bajden je uredbom obustavio dalju gradnju zida.

Osim što nudi put do državljanstva milionima koji već žive u Sjedinjenim Državama, Biden želi na granici voditi popustljiviju politiku sa više ‘opraštanja’, okončavajući Trampov pristup “nulte tolerancije”.

Menendez je pozvao demokrate da iskoriste svoju neznatnu prednost nad oba doma Kongresa kako bi progurali zakone. “Iznova i iznova, previše smo se kompromitirali i prebrzo kapitulirali prihvatajući stavove koji su odbili prihvatiti humanost i uvažiti doprinos imigranata u našoj zemlji”, rekao je on.

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj